Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

ΨΗΦΙΣΜΑ Επιτροπών Αγώνα κατά των βΑΠΕ Αγίου Βασιλείου



Ο λαός που σύρθηκε μεθοδευμένα στην ανεργία και στην φτώχια, εκβιάζεται να αποδεχθεί ως «ανάπτυξη» την μεγαλύτερη λεηλασία γης, νερού, περιβάλλοντος που έγινε ποτέ στην ιστορία του τόπου μας. 

Όλες οι κορυφογραμμές, ακόμα και προστατευόμενες περιοχές σχεδιάζεται να καταληφθούν από ανεμογεννήτριες, αντλησιοταμιευτήρες και άλλες ΑΠΕ. 

Συστηματικά, χιλιάδες στρέμματα κτηνοτροφικής και αγροτικής γης αλλάζουν χρήση:
χαρακτηρίζονται δασικά ή χορτολιβαδικά και περνούν στην δικαιοδοσία του κράτους που τα παραχωρεί στις εταιρείες ΑΠΕ. 

Χιλιάδες στρέμματα πολύτιμης βλάστησης, αποψιλώνονται για να καλυφθούν με εκατομμύρια κυβικά μπετόν και σίδερα.
Η συρρίκνωση της διαθέσιμης γης θα εξαναγκάσει κτηνοτρόφους και αγρότες να μεταναστεύσουν. Η αλλοίωση του τοπίου και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος θα πλήξουν τον τουρισμό όπως συμβαίνει παντού σε περιοχές με αιολικά πάρκα. 

Ο τόπος μας θα μετατραπεί σε νεκρή βιομηχανική περιοχή καθώς τα αιολικά δεν προσφέρουν θέσεις εργασίας.

 
Κι όμως, με φόβητρο τις αναπόδειχτες θεωρίες για υπερθέρμανση του πλανήτη και δούρειο ίππο την «Πράσινη Ανάπτυξη», οι πολιτικοί που υποστηρίζουν τις πολυεθνικές – αυτοί που παραχώρησαν την εθνική μας κυριαρχία στη Τρόικα και στο λόμπι των τραπεζιτών- ψηφίζουν και εφαρμόζουν αντισυνταγματικά νομοθετήματα που ευνοούν ως “εθνική προτεραιότητα” την ληστρική επιδρομή των εταιρειών ΑΠΕ. 

Τις επιδοτούν υποχρεωτικά με χρήματα των φορολογουμένων, μέσω άμεσων και έμμεσων φόρων ( ΕΤΜΕΑΡ, ΝΕΡΙΤ κλπ) και υποχρεώνουν τη ΔΕΗ, με νόμο, να αγοράζει πανάκριβα το όποιο ρεύμα παράγουν μετακυλώντας το κόστος στον καταναλωτή. 

Οι κυβερνώντες, που τόσο υποστηρίζουν τα αιολικά πάρκα, θα έπρεπε να γνωρίζουν  (ή κάνουν πως δεν ξέρουν;) ότι οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα συνεχώς. Η ενέργεια που παράγουν εξαρτάται από το αν και πόσο φυσάει, ενώ τα συστήματα ηλεκτροδότησης λειτουργούν μόνο όταν υπάρχει ισορροπία, κάθε στιγμή, ανάμεσα στην παραγωγή και τη ζήτηση αλλιώς καταρρέουν (black out). Ετσι, τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που καίνε συμβατικά καύσιμα, συνεχίζουν υποχρεωτικά να λειτουργούν ώστε να εξασφαλισθεί η παραγωγή συνεχόμενης σταθερής ενέργειας για κάθε στιγμή που την χρειαζόμαστε. 

Η όποια διαλείπουσα ενέργεια παράγεται από τις ανεμογεννήτριες (ελάχιστη σε σχέση με αυτήν που υπόσχονται οι εταιρείες) δύσκολα αποθηκεύεται όταν πλεονάζει λόγω αέρα ή μειωμένης κατανάλωσης. 

Αυτό το μειονέκτημα των ΑΠΕ γενικώς, αποτελεί για τις εταιρίες άλλη μια ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν με πανάκριβα, επιδοτούμενα, συστήματα «αποθήκευσης» ενέργειας, κυρίως αντλησιοταμιευτήρες, που δεν λύνουν το ενεργειακό αφού για την διατήρηση της ενεργειακής ισορροπίας εξαρτώνται, και αυτοί, από εργοστάσια που καίνε συμβατικά καύσιμα. 

 Αντλησιοταμιευτήρες χωρητικότητας εκατομμυρίων κυβικών, προγραμματίζονται στην Κρήτη σε περιοχές με πλούσιους υδροφορείς. Πρόκειται για μια «πατέντα» αδοκίμαστη που δίνει την ευκαιρία στις εταιρίες ΑΠΕ να βάλουν χέρι στα νερά.  Με πρόσχημα την  
«πράσινη ενέργεια», θα ξεπατωθούν δάση, θα σκαφτούν βουνά, θα κατασκευαστούν τεράστιες δεξαμενές που θα γεμίσουν οι περισσότερες από υπόγεια νερά με γεωτρήσεις
Η πρόσφατη αδειοδότηση από το ΥΠΕΚΑ του υβριδικού- αντλησιοταμιευτικού τέρατος της θυγατρικής της EDF επιβεβαιώνει, πέρα από κάθε αμφιβολία, το μέλλον που μεθοδεύει για την Κρήτη η συγκυβέρνηση, υπηρετώντας τα συμφέροντα των πολυεθνικών σε βάρος του περιβάλλοντος και της ζωής μας. Προσφέρει γη και ύδωρ. 

Το « έργο» αυτό περιλαμβάνει τέσσερα αιολικά πάρκα με 106 ανεμογεννήτριες από τις οποίες 48 στο νομό Χανίων και 58 στον δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου ( 47 στον Τσιλίβδικα πάνω από το φαράγγι του Κοτσυφού και 11 στην Λαμπινή) και δυο δεξαμενές αντλησιοταμίευσης στο Αζιλακόδασος, στα όρια των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου, η καθεμιά για 1.200.000 κυβ.μ.) 

Μια άλλη θυγατρική της EDF έχει άδεια παραγωγής για ένα ακόμα υβριδικό επάνω στον Τσιλίβδικα και αντλησιοταμιευτήρα με δυο δεξαμενές να κρέμονται δίπλα στα Σελλιά, επάνω από το Ροδάκινο. Η ΤΕΡΝΑ, επίσης, ετοιμάζει μεγάλο υβριδικό στο φράγμα Ποταμών. 

Εποφθαλμιούν τους υδάτινους πόρους του νησιού. Δεν θα τους αφήσουμε. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και η πρόσβαση σ αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη. 

250 ανεμογεννήτριες σχεδιάζουν να βάλουν στα βουνά του Αγίου Βασιλείου. Δεν θα τους αφήσουμε. Θα υπερασπισθούμε τον τόπο μας με κάθε κόστος! 

Τα ηρωικά βουνά μας είναι η κληρονομιά και η ιστορία μας. Είναι σύμβολα ελευθερίας που πρέπει να παραδώσουμε αλώβητα στις επόμενες γενιές. 

Θα τα υπερασπισθούμε όπως τα υπερασπίσθηκαν οι προγονοί μας κι αν χρειασθεί θα τα ποτίσουμε με το αίμα μας. Κανένας κατακτητής δεν τα πάτησε. Κανένα «επενδυτή»κατακτητή δεν θα αφήσουμε να τα πατήσει! 

Προειδοποιούμε όσους κόπτονται δήθεν για την σωτηρία του πλανήτη προκειμένου να προωθήσουν σχέδια των αιολικών εταιριών να πάψουν να προσβάλουν την νοημοσύνη μας. 

Προειδοποιούμε όσους επιχειρούν να πείσουν ότι οι ανεμογεννήτριες, που δεν ηλεκτροδοτούν από μόνες τους, θα μας εξασφαλίσουν «ενεργειακή αυτάρκεια» αν τις εγκαταστήσουμε ως δημοτικές, συνεταιριστικές, με χωροταξικό σχεδιασμό ή κατόπιν διαβούλευσης, να μην κάνουν άδικα τον κόπο.  

Δεν θέλουμε καμιά ανεμογεννήτρια πουθενά στον τόπο μας!  

Καλούμε τους κυβερνώντες να αναλογιστούν την ευθύνη τους απέναντι στην ιστορία του τόπου και έστω την ύστατη στιγμή να σεβαστούν την θέληση και την αξιοπρέπεια αυτού του λαού. 

Καλούμε όλη την Κρήτη να ξεσηκωθεί απέναντι στην καταστροφή, το ξεπούλημα, την κερδοσκοπία και την προσβολή στη ζωή και τη νοημοσύνη των τοπικών κοινωνιών! 

Καλούμε τον κάθε πολίτη να διαδηλώσει την αντίθεση του στο έργο αυτό και σε κάθε άλλο έργο που απειλεί τον άνθρωπο και το περιβάλλον. 


ΟΧΙ στην νέα κατοχή μέσω ΑΠΕ.                                Ελεύθερα Βουνά χωρίς αιολικά!