Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Η Αρμενία αναγνώρισε τη Γενοκτονία Ελλήνων και Ασσυρίων


Το Εθνικό Κοινοβούλιο των Αρμενίων αναγνώρισε  στις 24.3.2015 τη γενοκτονία Ελλήνων και Ασσυρίων  από τους Οθωμανούς Τούρκους, μεταξύ των ετών 1915 και 1923. Ως γνωστόν η Γενοκτονία στοίχισε τη ζωή  750.000 Ασσυρίων, 500.000 Ελλήνων  και 1,5 εκατομμυρίου  Αρμενίων.

Το νομοσχέδιο, που προωθήθηκε από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έλαβε 117 θετικές ψήφους, 14 αποχές και καμία αρνητική ψήφο.

Ο επίσημος τίτλος του  ήταν : "Σχετικά με τη γενοκτονία των Ελλήνων και Ασσυρίων που διαπράχθηκε από τους Οθωμανούς μεταξύ των ετών 1915-1923.

Ο Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ, από το Εθνικό Κοινοβούλιο  δήλωσε:
«… το Κοινοβούλιο υιοθετεί τέτοια ψηφίσματα σε πολύ σημαντικές περιπτώσεις. Με αυτό το πνεύμα προωθώντας το προσχέδιο ως διακήρυξη καταδίκης δείχνουμε στους Έλληνες και Ασσύριους και στη Διεθνή κοινότητα ότι το Εθνικό Κοινοβούλιο της Αρμενίας και όλες οι πολιτικές δυνάμεις προσδίδουν σπουδαιότητα στην καταδίκη της Γενοκτονίας εναντίον Ελλήνων και Ασσυρίων»
.

Ο Σαμπρί Ατμάν (Διευθυντής του κέντρου ερευνών για την Ασσυριακή Γενοκτονία) είπε:

«Η συστηματική Γενοκτονία του Οθωμανικού κράτους και των Κούρδων συμμάχων τους που διαπράχθηκε εναντίον των Ασσυρίων, Αρμενίων και Ελλήνων κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου πολέμου δεν αποτελεί πλέον κέρδος για την Τουρκία και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να αποτελεί κέρδος. Χαιρετίζουμε το ότι η Δημοκρατία της Αρμενίας  αναγνωρίζει τη Γενοκτονία Ελλήνων και Ασσυρίων. Αυτό μας δίνει κουράγιο και δύναμη για να αναγνωριστεί διεθνώς. Η Τουρκία δεν μπορεί να λάβει τη θέση της μεταξύ των πολιτισμένων κρατών του κόσμου αν δεν αναλάβει πλήρως της ευθύνη του τρομερού εγκλήματος. Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τη νοοτροπία της άρνησης και θα πρέπει να σταματήσει την υποστήριξη  τρομοκρατικών οργανώσεων  όπως η ISIS. Η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι οι απόγονοι των επιζησάντων των "ξεχασμένων" γενοκτονιών δεν θα σταματήσουν ποτέ να απαιτούν αναγνώριση».

Παρότι η Αρμενική γενοκτονία είναι ευρύτερα αναγνωρισμένη, η Γενοκτονία των Ελλήνων και των Ασσυρίων  που διαπράχθηκαν την ίδια περίοδο, είναι λιγότερα γνωστές. Κατά βάση πάντως στρέφονταν εναντίον των Χριστιανών.
.