Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Κύπρος : Ο Λιλλήκας καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας


 

«…. θύμα ωμού εκβιασμού ήταν και η Κύπρος. Που οδήγησε στο κούρεμα των καταθέσεων και σε ένα καταστροφικό για το λαό της Μνημόνιο…..»


Ο Γιώργος Λιλλήκας, Πρόεδρος του κυπριακού κόμματος «Συμμαχία Πολιτών», γνωστός από πρόσφατες και παλιότερες ομιλίες του στην Αθήνα – με τελευταία αυτήν του Ιουλίου 2014, ύστερα από πρόσκληση της επιτροπής «Ελλάδα-Κύπρος» - απευθύνεται  με επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη:


«Με επιστολή μου τον περασμένο Μάιο σας καλούσα όπως στη διαδικασία εκλογής/ επιλογής των νέων Ευρωπαίων αξιωματούχων, ενεργήσετε με εθνικά και όχι ιδεολογικά κριτήρια.
Με τα ίδια κριτήρια, κύριε Πρόεδρε, σας καλώ να ενεργήσετε και τώρα στις επικείμενες συνεδρίες του Γιούρογκρουπ αλλά και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η νέα Ελληνική Κυβέρνηση ζητά όπως γίνει σεβαστή η βούληση του Ελληνικού λαού ο οποίος πληρώνει σκληρό τίμημα ως συνέπεια ενός Μνημονίου που βύθισε τη χώρα σε βαθειά ύφεση, στην ανεργία, την φτώχεια και σε ένα διαρκώς αυξανόμενο χρέος το οποίο αποδεικνύεται μη βιώσιμο. Η Ελληνική Κυβέρνηση ζητά από τους Ευρωπαίους εταίρους μας όπως της δοθεί χρόνος και να γίνει μια διαπραγμάτευση με καλή πίστη με στόχο να διαμορφωθεί μια νέα Συμφωνία η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της αλλά να δώσει, ταυτόχρονα, ελπίδα και προοπτικές ανάπτυξης στον Ελληνικό λαό.
Το δίκαιο ελληνικό αίτημα στηρίζουν σήμερα  σημαντικά κοινωνικά στρώματα σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι διαδηλώσεις και οι δηλώσεις υποστήριξης προς την Ελλάδα πληθαίνουν μέρα με τη μέρα.
Τριακόσιοι πνευματικοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο με κοινή διακήρυξη δηλώνουν ότι "είμαστε με την Ελλάδα και την Ευρώπη για τη δημοκρατία και την αλλαγή", γιατί αυτό που διακυβεύεται δεν είναι απλά η τύχη της Ελλάδας αλλά και το μέλλον της Ευρώπης.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο, ζήτησε δημόσια τη στήριξη της Κυπριακής Κυβέρνησης και εσείς ανταπαντώντας δεσμευτήκατε να του την προσφέρεται. Αυτή η στήριξη, κύριε Πρόεδρε, για να έχει αξία θα πρέπει να εκφραστεί με αποφασιστικότητα στις κρίσιμες συνεδρίες του Γιούρογκρουπ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διαφορετικά θα είναι άνευ ουσίας.
Οι αντιδράσεις της Γερμανίας και άλλων Κυβερνήσεων, που ανήκουν στην οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έχουν ιδεολογικό χαρακτήρα. Αυτό δημιουργεί εύλογες ανησυχίες ως προς τη πρόθεση τους ενδεχόμενα να ζητήσουν από όλα τα μέλη του ΕΛΚ όπως ασκήσουν πιέσεις πάνω στην Ελλάδα και υποστηρίξουν τις απαράδεκτες εκβιαστικές μεθόδους που η Τρόικα χρησιμοποιεί μέσα από μηχανισμούς της όπως είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όπως θα θυμάστε, κύριε Πρόεδρε, θύμα ωμού εκβιασμού ήταν και η Κύπρος. Εκβιασμός που οδήγησε στο κούρεμα των καταθέσεων και σε ένα καταστροφικό για την Κύπρο και το λαό της Μνημόνιο. Αυτός είναι ένας επιπρόσθετος λόγος να στηρίξετε σθεναρά την Ελληνική Κυβέρνηση, να επικρίνετε και να απαιτήσετε άρση των απαράδεκτων μεθόδων εκβιασμού. Οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν μπορεί να αφεθούν να υποκαταστήσουν το δημοκρατικό διάλογο, τον αλληλοσεβασμό και την αρχή της αλληλεγγύης. Οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν θιγούν μόνο την αξιοπρέπεια των λαών αλλά υποσκάπτουν και το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης. Αντί της συνοχής προάγουν τη ρήξη και την αμφισβήτηση.
Όσο μεγαλώνουν τα δημοκρατικά ελλείμματα, όσο η Ευρώπη απομακρύνεται από τις αρχές και αξίες του ευρωπαϊκής πολιτικής κληρονομιάς της, όσο η Ευρώπη υποχωρεί στο Γερμανικό ηγεμονισμό και στις απαιτήσεις του διεθνούς τραπεζικού κεφαλαίου τόσο περισσότερο οι λαοί θα αμφιβάλλουν για το κοινό ευρωπαϊκό όραμα το οποίο σήμερα αιμορραγεί.
Σας καλώ, κύριε Πρόεδρε, να τολμήσετε και να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Να δώσετε σαφείς οδηγίες στον Υπουργό Οικονομικών σας, όπως εγκαταλείψει τις ποντιοπιλατικές τοποθετήσεις τύπου "άλλο Ελλάδα και Κύπρος." Η φιλοσοφία των δυο Μνημονίων είναι η ίδια όπως φρικτά ίδιες είναι και οι οικονομικές και κοινωνικές συνεπείς τους. Και οι δυο χώρες εκβιάστηκαν με τρόπο απαράδεκτο. Και στις δυο χώρες αφαιρέθηκε η Κρατική κυριαρχία και επιβλήθηκε ένα ιδιότυπο νέο-αποικιακό  καθεστώς. Για αυτό τον λόγο ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου οφείλει   να στηρίξει σθεναρά και δυναμικά το αίτημα της Ελλάδας στο Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Τετάρτης.
Η Τρόικα μέσω του Γιούρογκρουπ τον Μάρτη του 2013, κούρεψε την αξιοπιστία σας αλλά και την ελπίδα του Κυπριακού λαού. Σας δίνεται μια ευκαιρία να επανορθώσετε και να στείλετε το μήνυμα πως οι εκβιασμοί δεν είναι πλέον αποδεκτοί ως πρακτική εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πως ο αλληλοσεβασμός απαιτεί διάλογο και έμπρακτη αναγνώριση της εθνικής κυριαρχίας του κάθε ευρωπαϊκού λαού. Διαφορετικά, κύριε Πρόεδρε, δεν θα πληγώσετε απλά τον Ελληνικό λαό αλλά θα αφαιρέσετε κάθε προοπτική επαναδιαπραγμάτευσης και βελτίωσης των όρων του κυπριακού Μνημονίου και θα στείλετε το μήνυμα πως είστε ευάλωτος σε εκβιασμούς. Μήνυμα που θα κοστίσει ακριβά στην Κύπρο τόσο στην οικονομία όσο και στο εθνικό μας ζήτημα της κατοχής.
Γιώργος Λιλλήκας
Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών 
·