Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Κτηνοτρόφοι & Κοινωνική Οικονομία στο Μενίδι



"   .....Η απλήρωτη εργασία της Οικιακής Οικονομίας Διεθνώς φτάνει το 70% του παγκόσμιου Α.Ε.Π., το οποίο  περιλαμβάνει  σήμερα μόνο τις εμπορευματικές εκχρηματισμένες συναλλαγές......" 


Την Τετάρτη, 25 Φεβ 2015, στις 19.30, στο Μενίδι Αττικής (Λάμπρου Πορφύρα 2 & Πλήθωνος Γεμιστού) ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» οργανώνει συνάντηση-συζήτηση με θέμα «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις-ΚοινΣΕπ».
Από τα τρία κύρια συστήματα οικονομικής διαχείρισης, την δημόσια οικονομική (1), την ιδιωτική οικονομική (2) και την κοινωνική οικονομία (3), φαίνεται ότι στοιχεία αντοχής και ικανότητας να δημιουργήσει την καλύτερη προοπτική ανάπτυξης, σήμερα, έχει κυρίως η κοινωνική οικονομία. Κύρια χαρακτηριστικά της κοινωνικής οικονομίας είναι η στόχευση στην ικανοποίηση των αναγκών των ανθρώπων της κοινωνίας, με εμπιστοσύνη, με αλληλοβοήθεια, με αμεσοδημοκρατία. Έτσι στις δομές της κοινωνικής οικονομίας δεν υπάρχει η προσπάθεια επίτευξης εκχρηματισμένων κερδών και όλοι οι μετέχοντες συμμετέχουν ισότιμα (με μία ψήφο, όχι με ποσοστά).Οι συνήθεις δομές της κοινωνικής οικονομίας είναι: Συνεταιρισμοί, Κεφάλαια Αλληλοβοήθειας, ΚοινΣΕπ κλπ.
Η απλήρωτη εργασία της Οικιακής Οικονομίας Διεθνώς φτάνει το 70% του παγκόσμιου Α.Ε.Π., το οποίο  περιλαμβάνει  σήμερα μόνο τις εμπορευματικές εκχρηματισμένες συναλλαγές.
Η απλήρωτη εργασία της Οικιακής Οικονομίας είναι το αμορτισέρ που απορροφά τους κραδασμούς και τα σοκ από τον πληθωρισμό, την ανεργία και την αρρώστια. Αυτή καλύπτει τη δημόσια υποεπένδυση στις κοινωνικές υποδομές της φροντίδας και τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Φροντίζει τους ηλικιωμένους, τους αρρώστους και τους αδύνατους, δουλεύει για το οικογενειακό μαγαζί και το χωράφι. Αυξάνει το «κοινωνικό κεφάλαιο», τον κοινό μας πλούτο, γιατί κοινωνικό κεφάλαιο είναι τα υγιή παιδιά με αξίες, με συναισθηματική ευφυΐα, Αλληλεγγύη και αυτοέλεγχο που παρακινούνται στη δια βίου προσπάθεια και μάθηση. Είναι πολύ δύσκολο να αποτιμήσουμε την προστιθέμενη οικονομική και κοινωνική εκχρηματισμένη αξία της απλήρωτης εργασίας των γυναικών αλλά και των ανδρών. (Μ. Ανδρουλάκης).
Οι παλαιότερες οργανωμένες μορφές συνεταιρισμών στον κτηνοτροφικό κόσμο ήταν τα τσελιγκάτα.


 Στο τσελιγκάτο συνενώνονται σε ένα μεγάλο κοπάδι μικρότερα κοπάδια αιγοπροβάτων. Επί κεφαλής της ομάδας (Τσέλιγκας) τίθεται ο κάτοχος του μεγαλύτερου κοπαδιού. Ο Τσέλιγκας έχει την ευθύνη για την συγκρότηση και τη λειτουργία του τσελιγκάτου, ενοικιάζει τα βοσκοτόπια, αναθέτει καθήκοντα, εφοδιάζει τις οικογένειες με τα απαραίτητα αγαθά, φροντίζει για την εκπαίδευση των παιδιών, διαθέτει τα προϊόντα της κοινής εκμετάλλευσης. Στο τέλος της περιόδου, σε γενική συνέλευση, γίνεται η ετήσια εκκαθάριση των λογαριασμών. Τα έσοδα αποτελούνται από τις εισπράξεις των πωλήσεων μαλλιού, γάλακτος, αρνιών. Στα έξοδα αθροίζονται οι δαπάνες καταναλωτικών αγαθών, εκπαίδευσης και νοσηλείας, τα ενοίκια των βοσκοτόπων, οι φόροι, οι μισθοί. Το καθαρό υπόλοιπο κατανέμεται μεταξύ των βοσκών και του Τσέλιγκα, ανάλογα με τον αριθμό των ζώων που διαθέτει ο καθένας. Τα τσελιγκάτα είναι μια πρωτόγονη μορφή παραγωγικού και πιστωτικού συνεταιρισμού. Το προϊόν πωλείται στους εμπόρους που από τα καταστήματά τους, οι οικογένειες του τσελιγκάτου προμηθεύονται τα απαραίτητα αγαθά έναντι ανοιχτού λογαριασμού.
Οι κτηνοτρόφοι Αττικής δέχονται την «αιχμή» της «επίθεσης» επέκτασης του αστικού χώρου, στερώντας από τους κτηνοτρόφους τόσο τα μέσα παραγωγής (έδαφος) όσο και το επάγγελμα (χώροι και θέσεις). Είναι επιτακτική ανάγκη, κατά προτεραιότητα, να συνταχθούν οι κτηνοτρόφοι της Αττικής οργανωμένα, περισσότερο από κάθε άλλο κτηνοτρόφο, και να αξιοποιήσουν κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως η κοινωνία.
Για την κοινωνική οικονομία και για τις δυνατότητές της θα συζητήσουν τα μέλη και οι φίλοι του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής την Τετάρτη, 25 Φεβ 2015, στις 19.30, στο Μενίδι Αττικής (Λάμπρου Πορφύρα 2 & Πλήθωνος Γεμιστού). Πληρ: Μάγδα Κοντογιάννη-696932094231, Κ. Ματζουράνης-6948250720



Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382