Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Πανηγυρικά και σταράτα


Αλέξης Τσίπρας : 
“......έχει έναν ισχυρό συμβολισμό το πρώτο μας ταξίδι στην Κύπρο ότι η Κύπρος παραμένει στο μυαλό μας και την καρδιά μας ως ένα αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνισμού που βρίσκεται σε μια διαρκή κατάσταση παραβίασης από την πλευρά των κατοχικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα, παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των αναφαίρετων κυριαρχικών δικαιωμάτων”.
Γιαννάκης  Ομήρου :
 ".....η Κύπρος υπήρξε θύμα ανάλγητης μεταχείρισης από τους Ευρωπαίους εταίρους της ιδιαίτερα από την ευρωζώνη με το πρωτοφανές κούρεμα καταθέσεων και της διάλυσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος “και την επίκληση ψευδών επιχειρημάτων ότι δήθεν η Κύπρος αποτελεί πλυντήριο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος που δεν αποδεικνύεται”..... 
Ο κ. Τσίπρας και η επίσημη αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει έφθασαν  στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου  έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου. Ο νέος Ελληνας Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Ομήρου  για την υποδοχή και είπε ότι τα τελευταία χρόνια και ο ελληνικός και ο κυπριακός λαός υπέστησαν άδικες θυσίες και μάλιστα χωρίς αντίκρισμα. Ηρθε η ώρα, πρόσθεσε, να υπάρξει μια διαφορετική διευθέτηση που θα αφορά όλους τους Ευρωπαϊκούς λαούς γιατί η πολιτική της λιτότητας έχει αποτύχει.

Νομίζω, είπε, ότι ο ελληνικός λαός με το βήμα που έκανε δίνει απλόχερα μια ευκαιρία σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς και εξέφρασε την ελπίδα η ευκαιρία αυτή να αξιοποιηθεί ώστε να υπάρξει μια συμφωνία που να αφορά όλους προκειμένου να μπορέσει να οδηγηθεί η Ευρώπη στην ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη.


Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι “έχει έναν ισχυρό συμβολισμό το πρώτο μας ταξίδι στην Κύπρο ότι η Κύπρος παραμένει στο μυαλό μας και την καρδιά μας ως ένα αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνισμού που βρίσκεται σε μια διαρκή κατάσταση παραβίασης από την πλευρά των κατοχικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα, παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των αναφαίρετων κυριαρχικών δικαιωμάτων”.

Η Ελλάδα, σημείωσε, θεωρεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και υπό αυτή την έννοια είναι και διεθνές πρόβλημα που πρέπει να λυθεί στα πλαίσια των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του ΟΗΕ.

“Θέλουμε να αναδείξουμε ότι για εμάς υπάρχει συνέχεια της εθνικής πολιτικής και θα συνδράμουμε στις προσπάθειες της Κύπρου για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση”, είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος αφού σημείωσε ότι το καλοκαίρι της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974 είπε ότι έχει “φθάσει η ώρα να υπάρξει μια δίκαιη λύση για την επανένωση του νησιού και του λαού χωρίς ξένα στρατεύματα και δυνάμεις κατοχής”.

Καλωσορίζοντας τον κ. Τσίπρα εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Ομήρου είπε ότι
η επίσκεψή του έχει συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα και περιεχόμενο.  Τον συνεχάρη για την εκλογική του επιτυχία και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Η νέα ελληνική Κυβέρνηση, είπε ο κ. Ομήρου εκπέμπει πανευρωπαϊκά μηνύματα  ότι δηλαδή η  Ευρώπη πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση, καθώς αυτό είναι το αίτημα των λαών, από τη λιτότητα στην ανάπτυξη, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και συνθηκών κοινωνικής συνοχής.

“Θέλω να ενώσω τη φωνή μας με τη δική σας φωνή σε αυτή την προσπάθεια”, είπε ο κ. Ομήρου σημειώνοντας ότι η Κύπρος υπήρξε θύμα ανάλγητης μεταχείρισης από τους Ευρωπαίους εταίρους της ιδιαίτερα από την ευρωζώνη με το πρωτοφανές κούρεμα καταθέσεων και της διάλυσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος “και την επίκληση ψευδών επιχειρημάτων ότι δήθεν η Κύπρος αποτελεί πλυντήριο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος που δεν αποδεικνύεται”. Σημείωσε ότι άλλες χώρες φαίνεται να έχουν χειρότερο μητρώο στο θέμα αυτό.

Περνούμε, είπε ο κ. Ομήρου, δύσκολες ώρες και σε ό,τι αφορά το μεγάλο εθνικό μας θέμα καθώς δεν υπάρχει ακόμη οποιαδήποτε ένδειξη κάμψης της τουρκικής αδιαλλαξίας, αντίθετα η Τουρκία προβαίνει σε πειρατικές ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ και δεν πρόκειται πλέον περί αμφισβητήσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά παρεμπόδισης να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Εκανε επίσης λόγο  και για αρπαγή του φυσικού αερίου της Κύπρου μέσω της δήλωσης του Τούρκου Πρωθυπουργού για κατασκευή πλατφόρμας. Αυτό είπε, δίνει το μήνυμα ότι οι Τούρκοι θα προχωρήσουν σε εκμετάλλευση του κυπριακού φυσικού αερίου.

Σημείωσε ότι ναι μεν υπάρχει μια αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου από ΕΕ, ΟΗΕ, ΗΠΑ, Ρωσία, όμως είπε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να είναι πιο έντονοι στις δηλώσεις τους καθώς η Κύπρος είναι τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και την ίδια ώρα η υποψήφια για ένταξη Τουρκία παραβιάζει τμήμα του κεκτημένου.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Ομήρου ο Τσίπρας είχε 15λεπτες συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

ΠΗΓΗ - ΚΥΠΕ