Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Να επαναλειτουργήσει η ΕΡΑ Κέρκυρας



                                                του Μάριου Άνθη - μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής  της Εργατοϋπαλληλικής Αγωνιστικής Κίνησης (ΕΡΓΑΚ)

  Σε μερικές ημέρες (11 Ιουνίου) κλείνει ένας χρόνος που η κυβέρνηση και τα ξένα κέντρα έβαλαν λουκέτο στην ΕΡΤ και στους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, μεταξύ αυτών και στην ΕΡΑ - Κέρκυρα, απολύοντας τους εργαζόμενους της και προκαλώντας οργή και αγανάκτηση στην ελληνική και τοπική κοινωνία.
  Ένα χρόνο μετά, η ΕΡΓΑΚ επαναφέρει δημόσια και προς κάθε κατεύθυνση, κυρίως όμως προς το εργατικό κίνημα, ως άμεσο διεκδικητικό αίτημα, την άμεση επαναλειτουργία της κλειστής ΕΡΑ - Κέρκυρα, την άμεση επαναπρόσληψη των εκδικητικά απολυμένων εργαζομένων της, την επαναλειτουργία των 19 περιφερειακών ραδιοσταθμών και την ανασύσταση της ΕΡΤ. Η πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Ηρακλείου, που δικαιώνει την προσφυγή των εργαζομένων - απολυμένων της εκεί, τοπικής ΕΡΑ, επιβεβαιώνει ότι το κλείσιμο των Σταθμών είναι έωλο σε όλα τα επίπεδα (και στο νομικό). Παράλληλα όμως η απόφαση, ανοίγει και νέους δρόμους διεκδίκησης και δικαίωσης.
Υπενθυμίζουμε ότι στην Κέρκυρα, θύματα της μνημονιακής πολιτικής, σωστότερα της πολιτικής βαθιάς εξάρτησης, είναι 18 περίπου εργαζόμενοι της ΕΡΑ, έμπειροι δημοσιογράφοι και τεχνικοί, που ουσιαστικά παραμένουν άνεργοι μέχρι σήμερα.
Ανάμεσα τους, εργαζόμενοι που μονιμοποιήθηκαν με το "διάταγμα Παυλόπουλου" το 2006 και ουσιαστικά δεν έχουν αποζημιωθεί, ενώ σε αυτούς υπάρχουν διαφόρων ειδών οφειλές. Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο μιας προπαγάνδας σκοπιμοτήτων και συσκότισης, οι απολυμένοι της ΕΡΑ - Κέρκυρα παρουσιάζονται απο ορισμένους κύκλους ότι δήθεν έχουν "τακτοποιηθεί" και επαναπροσληφθεί.Η καθαρή αλήθεια είναι ότι 4 συνάδελφοι εργαζόμενοι έχουν επαναπροσληφθεί στην λεγόμενη "ΝΕΡΙΤ" και μάλιστα εντός ενός αβέβαιου εργασιακού καθεστώτος και με σοβαρές μισθολογικές περικοπές. Οι υπόλοιποι συνάδελφοι - απολυμένοι, παραμένουν άνεργοι και αγωνιζόμενοι. Καθημερινά πραγματοποιούν εκπομπές, συντονισμένοι στους 99,3 - μεταδίδοντας διαδικτυακά απο χώρο που τους έχει παραχωρήσει το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.
   Αναφερόμενοι στον κρατικό ραδιοσταθμό Κέρκυρας και στους εργαζόμενους του, θα ήταν χρήσιμο να αναδείξουμε συνοπτικά ορισμένα σημαντικά στοιχεία, που δίνουν σωστά την εικόνα.
1) Ο Σταθμός Κέρκυρας άρχισε να λειτουργεί απο το 1957, σαν ραδιοφωνικός σταθμός ΒΔ Ελλάδας. Ανεξαρτήτως  πολιτικών συνθηκών και σκοπιμοτήτων της εποχής εκείνης, ο ισχυρότατος πομπός και συνολικά οι εγκαταστάσεις - υποδομές του, υποδηλώνουν ένα σταθμό εθνικού ενδιαφέροντος και ανάλογης σημασίας, που - όμως - ένα χρόνο τώρα, παραμένει κλειστός και ανενεργός.
2) Μόλις πριν 12 χρόνια, αντικαταστάθηκε ο παλιός πομπός και τοποθετήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΕΡΑ - Κέρκυρα νέος, υπερσύγχρονος πομπός. Αυτός ο σύγχρονος πομπός, τώρα σημαντική δημόσια περιουσία, είναι πλέον σε κίνδυνο, καθώς ρημάζει παροπλισμένος και άχρηστος, μέσα στις κλειστές εγκαταστάσεις του Σταθμού. Οι απολυμένοι εργαζόμενοι, ένα ολόκληρο χρόνο, ακόμα και τώρα προσπαθούν, κάνοντας στο μέτρο του μπορετού ότι είναι δυνατό για την διαφύλαξη και διασφάλιση των εγκαταστάσεων και της δημόσιας περιουσίας.
4) Μια μετριοπαθής αποτίμηση της αξίας του σταθμού της ΕΡΑ - Κέρκυρα την τοποθετεί σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο το γεγονός ότι η συχνότητα των μεσαίων κυμάτων του πομπού μένει κλειστή, εκτεθειμένη στον κίνδυνο κάλυψης της από αλλού, εκτός της χώρας μας. Πρόκειται ασφαλώς για θέμα με ευρύτερη, εθνική σημασία και συνέπειες - και - πρέπει να υπενθυμιστεί πως Έλληνες του εξωτερικού - πλοία κλπ, συντονίζονται και ακούνε στα μεσαία κύματα.
   Εμείς, ζητάμε ανοιχτά και δημόσια να εκφραστεί μια γενική αλληλεγγύη και μια έμπρακτη εκδήλωση ενδιαφέροντος στο πρόβλημα που το επαναφέρουμε και το θέτουμε στον λαό, τους φορείς και το εργατικό κίνημα. Και βέβαια θα επανέλθουμε.