Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Εκδήλωση για τον Ελληνισμό της Ουκρανίας




Οι «Δρόμοι Φιλίας και Πολιτισμού» οργανώνουν εκδήλωση Αλληλεγγύης στους Έλληνες της Ουκρανίας, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Πέμπτη, 13 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, Πατησίων 76. Είσοδος ελεύθερη.

Θα προβληθεί ντοκυμαντέρ για τον Ελληνισμό της Ουκρανίας και της Κριμαίας, από την πολύχρονη έρευνα και καταγραφή του Στέλιου Ελληνιάδη.

Συμμετέχει ο χορευτικός όμιλος από το «Ελληνικό Κέντρο Λαογραφικών Μελετών».

Ομιλητές:
Νάντια Τσαπνή, πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Μαριούπολης
Ναταλία Μπάσενκο, υποδιευθύντρια έδρας Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Μαριούπολης (τ.) και
Στέλιος Ελληνιάδης, δημοσιογράφος-ερευνητής



Καλούμε πολίτες και φορείς, συνδικάτα, δημοτικές κινήσεις, αυτοδιαχειριζόμενες συλλογικότητες, ομάδες πολιτισμού και αλληλεγγύης να υποστηρίξουν τον Ελληνισμό της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ελληνική παρουσία στην Ουκρανία χάνεται στα βάθη των αιώνων. Οι Έλληνες της Μαριούπολης δεν είναι μετανάστες της νεότερης εποχής. Μεταφέρθηκαν αναγκαστικά από την τσαρίνα Αικατερίνη Β΄, πριν από 235 χρόνια, στη βόρεια περιοχή της Αζοφικής Θάλασσας από την Κριμαία όπου κατοικούσαν σε 80 πόλεις και χωριά, με ρίζες στις αρχαίες ελληνικές αποικίες που δημιούργησαν οι Έλληνας στη Χερσόνησο της Ταυρίδας. Αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, είναι δεκάδες οι ελληνικές κοινότητες που πρωτοδημιουργήθηκαν στα χρόνια του Βυζαντίου και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Eν όψει, (παλιά...) φωτογραφία από το χώρο του Πανεπιστημίου Μαριούπολης
Στο Λβιβ δυτικά, στην Οδησσό νότια, στο Χάρκοβο βόρεια και βέβαια, στη Συμφερούπολη, τη Σεβαστούπολη και τη Θεοδοσία στην Κριμαία. Σήμερα, 105 ελληνικοί σύλλογοι και κοινότητες υπάγονται στην Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, οι Έλληνες είναι 91.500, αλλά στην πραγματικότητα ξεπερνούν τους 150 χιλιάδες. Ομιλούν τις δικές τους διαλέκτους, τα «ρωμέικα», είναι ρωσόφωνοι και ουκρανόφωνοι, και, τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει ένα μεγάλο δίκτυο εκμάθησης και διάδοσης της νέας ελληνικής στα σχολεία, τους συλλόγους και τα πανεπιστήμια.

Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία και την Κριμαία έφεραν στο προσκήνιο, στην Ελλάδα, τον άγνωστο σε πολλούς Ελληνισμό της Μαύρης Θάλασσας. Στα πλαίσια της κακής πληροφόρησης, όχι μόνο δεν αναδείχτηκε ο πλούσιος πολιτισμός των Ελλήνων της Ουκρανίας, αλλά αποσιωπήθηκε και η εγκληματική παραμέληση και υπονόμευσή του από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Ο Ελληνισμός της Μαύρης Θάλασσας βρίσκεται σε κίνδυνο. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων σημαίνει ότι αγωνιζόμαστε κόντρα στο φασισμό, το ρατσισμό και τον εθνικισμό!

Όχι με λόγια, με έργα να στηρίξουμε τον Ελληνισμό στην Ουκρανία!

Τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές κυβερνήσεις αποδυνάμωσαν τον Ελληνισμό της Ουκρανίας και όλης της παρευξείνιας ζώνης. Ενδεικτικά:
1. Έκοψαν τους λίγους εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα που εργάζονταν με απόσπαση στις έδρες ελληνικών σπουδών της Ουκρανίας. Για παράδειγμα, στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη έδρα ελληνικών σπουδών στον κόσμο, με περισσότερους από 400 φοιτητές και 40 διδάσκοντες, κόπηκαν οι τρεις αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί.
2. Έκοψαν την πενιχρή ετήσια οικονομική ενίσχυση που έδιναν στην Ομοσπονδία των Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας, στην οποία υπάγονται 105 ελληνικές κοινότητες απ’ όλη τη χώρα.
3. Έκοψαν τα προγράμματα φιλοξενίας που σκοπό είχαν να γνωρίσουν τα παιδιά των ελληνικών οικογενειών και οι συνταξιούχοι ομογενείς την ιστορική τους πατρίδα.
4. Δεν ολοκλήρωσαν ποτέ τα προγράμματα έκδοσης κατάλληλων εγχειριδίων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.
5. Ταλαιπώρησαν και συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους Έλληνες της Ουκρανίας με απαράδεκτες μεθοδεύσεις για την έκδοση βίζας και την παροχή Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς.
6. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, διορίζουν διπλωμάτες εντελώς ακατάλληλους και συχνά εχθρικούς προς το ελληνικό στοιχείο.
7. Απαξίωσαν το συνταγματικά κατοχυρωμένο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού που σκοπός του ήταν να συντονίζει τους απανταχού Έλληνες.
8. Υποβάθμισαν και ενοποίησαν με το ΕΚΕΒΙ το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού του οποίου το παράρτημά στην Οδησσό διαχειρίζεται το Μουσείο της Φιλικής Εταιρίας και έχει αναπτύξει πολλαπλές δραστηριότητες στην ιστορική πόλη του Ελληνισμού.
9. Αφαίρεσαν με πρόσφατο νόμο το δικαίωμα συμμετοχής των ομογενών από τη Μαύρη Θάλασσα στις δημοτικές εκλογές.
10. Υποβάθμισαν και αχρήστευσαν τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού που υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών.
11. Έκοψαν τις μικρές συντάξεις των ηλικιωμένων ανασφάλιστων ομογενών από τον Πόντο.

Όταν αυτά τα κάνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, τι να πούμε για τους ξένους;


Φωνές αλληλεγγύης
Εμείς, οι Έλληνες πολίτες, καλούμε την ελληνική κυβέρνηση, τα κόμματα και όλους τους φορείς που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των πολιτών να στηρίξουν, χωρίς καμία καθυστέρηση, τον Ελληνισμό της Ουκρανίας με συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα, όχι με λόγια και υποσχέσεις. Τώρα!
Απαιτούμε την ενίσχυση με κάθε τρόπο της διδασκαλίας και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού στην παρευξείνια ζώνη. Την οικονομική ενίσχυση των φορέων του Ελληνισμού. Την αποκατάσταση των προγραμμάτων φιλοξενίας παιδιών και νέων στην Ελλάδα. Την απρόσκοπτη διευκόλυνση των Ελλήνων να αποκτήσουν το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς ή την ελληνική υπηκοότητα εφαρμόζοντας χωρίς διακρίσεις τον ισχύοντα νόμο. Την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εγκαταστημένων στην Ελλάδα ομογενών. Την αποφασιστική στήριξη του Ελληνισμού σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Κάθε βλάβη του Ελληνισμού βαρύνει πρώτα και κύρια τους Έλληνες πολιτικούς.