Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Για τον ΑΔΜΗΕ ρε γαμώτο !





Της Ηρώς Διώτη *

«……υπάρχει κι ένα Σύνταγμα σε αυτή τη χώρα. Στο άρθρο 106 για το κράτος και την εθνική οικονομία  , στην παράγραφο 2 και 3 , λέει ότι η ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται σε βάρος της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή προς βλάβη της εθνικής οικονομίας,  κι ότι με την επιφύλαξη της προστασίας που παρέχεται από το άρθρο 107, ως προς την επανεξαγωγή των κεφαλαίων εξωτερικού, μπορεί να ρυθμίζονται με νόμο τα σχετικά με την εξαγορά επιχειρήσεων είτε  με αναγκαστική συμμετοχή σε αυτές του κράτους ή άλλων δημοσίων φορέων, εφόσον οι συγκεκριμένες  επιχειρήσεις  έχουν χαρακτήρα μονοπωλίου ή ζωτική σημασία για την αξιοποίηση των πηγών του εθνικού πλούτου ή έχουν ως κύριο σκοπό την παροχή υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο…...»

Όλο το κείμενο της αγόρευσης της Διώτη στη Βουλή



Ο ΑΔΜΗΕ, δηλαδή το ελληνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που έγινε θυγατρική της ΔΕΗ για μπορέσει να πουληθεί με την ησυχία του, είναι σύστημα μεγάλης κοινωνικής και εθνικής σημασίας. Είναι το σύστημα που μεταφέρει και εξασφαλίζει ενέργεια στη χώρα και την κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο που στις περισσότερες χώρες οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς είναι κρατικές εταιρείες.
Η ενέργεια είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό, όπως και το νερό και η φύση κι ως εκ τούτου δεν είναι προς  πώληση σε ιδιώτες  - οπότε και δεν σχολιάζω  την τιμή που ακούγεται για την πώληση.
Την πολιτική του ξεπουλήματος με κριτήριο τα κέρδη των ιδιωτών,  εις βάρος της κοινωνίας και  των συμφερόντων της χώρας,  έχει «ευαγγέλιο» η Κυβέρνηση, η τρόικα και οι σύμμαχοί της.
Θα ήθελα  όμως να υπενθυμίσω, έτσι για την ιστορία, ότι υπάρχει κι ένα Σύνταγμα σε αυτή τη χώρα. Στο άρθρο 106 για το κράτος και την εθνική οικονομία  , στην παράγραφο 2 και 3 , λέει ότι η ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται σε βάρος της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή προς βλάβη της εθνικής οικονομίας κι ότι με την επιφύλαξη της προστασίας που παρέχεται από το άρθρο 107, ως προς την επανεξαγωγή των κεφαλαίων εξωτερικού, μπορεί να ρυθμίζονται με νόμο τα σχετικά με την εξαγορά επιχειρήσεων είτε αναγκαστικής συμμετοχής σε αυτές του κράτους ή άλλων δημοσίων φορέων, εφόσον οι επιχειρήσεις αυτές έχουν χαρακτήρα μονοπωλίου ή ζωτική σημασία για την αξιοποίηση των πηγών του εθνικού πλούτου ή έχουν ως κύριο σκοπό την παροχή υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο.
Προφανώς τα αγνοείτε, εκτός βέβαια αν θεωρείτε ότι δεν παραχωρείται, δεν πωλείται στρατηγική υποδομή που παρέχει υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο κι ότι πουλάτε με αυτό τον τρόπο το 66% από μία κληρονομιά, λες κι ήταν χωράφι του παππού σας.
Είπε χθες ο κ. Μουσουρούλης ότι, όταν συζητιόταν το 2011 το σπάσιμο της ΔΕΗ στην Ολομέλεια, δεν κάναμε αρκετή φασαρία. Κάναμε μία χαρά φασαρία, αρκετή φασαρία, αλλά αλλιώς ακούγεται μία δύναμη του 4% κι αλλιώς ακούγεται μία δύναμη του 27%.
….Φέραμε πάρα πολλά παραδείγματα για τα ζητήματα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Φέραμε παραδείγματα από τη Βρετανία από είκοσι χρόνια εφαρμογής ενός μοντέλου, όπου είδαμε πώς εκτοξεύτηκαν οι τιμές στο ρεύμα. …
Η περιουσία  του ΑΔΜΗΕ, κύριε Υπουργέ, που είναι τεράστιας αξίας με εκτάσεις με δουλείες, που περνάνε μέσα από δασικά, με εξοπλισμό, που όπως λένε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είναι ανεκτίμητης αξίας, δεν μπορεί να υπολογιστεί. Δεν ξέρω, πείτε μας εσείς ποιος ιδιώτης θα πληρώσει και πόσο για να την πάρει. Και σε αυτή λοιπόν την περιουσία, όπως πολύ σωστά ειπώθηκε από πολλούς συναδέλφους και συναδέλφισσες, έχουν δικαιώματα και οι εργαζόμενοι ενάντια στην πώληση του ΑΔΜΗΕ.
Από το ’96, όπως ξέρετε καλύτερα από εμάς, η ΔΕΗ ανέλαβε στο σύνολό τους τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των εργαζομένων της. Επειδή ακριβώς τις ανέλαβε, δεν κατέβαλλε εργοδοτικές εισφορές και παρακρατούσε τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Δημιουργήθηκε έτσι ένα κεφάλαιο που η ΔΕΗ το αξιοποιούσε για τη χρηματοδότηση των επενδύσεών της, προκειμένου  να αποφεύγει να δανείζεται.
Όμως, μέσω αυτής της διαδικασίας, οι εργαζόμενοι απέκτησαν δικαιώματα πάνω στην περιουσία της ΔΕΗ. Εσείς, παρόλα αυτά, ετοιμάζεστε να χαρίσετε σε ένα ιδιώτη επενδυτή κάτι που πρώτα από όλα είναι στρατηγικής, εθνικής και κοινωνικής σημασίας και δεύτερον κατά μεγάλο μέρος ανήκει στους εργαζόμενους και στις εργαζόμενες.
Ισχυρίζεστε δε ότι όλα αυτά θα ωφελήσουν το κοινωνικό σύνολο, όταν είναι σε όλες και όλους γνωστό ότι ακριβώς το αντίθετο θα συμβεί. Και παραπάνω χρήματα θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές, διότι τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ, όπως πολύ σωστά ειπώθηκε και χθες, προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από το μηχανισμό χρέωσης χρήσης του συστήματος και το κόστος του συστήματος επιμερίζεται κατά 100% στο σύνολο των πελατών, δηλαδή στους λογαριασμούς των καταναλωτών, που σημειωτέον στην προκειμένη περίπτωση θα πηγαίνουν στις τσέπες του ιδιώτη, και επίσης είναι στον αέρα το τι θα απογίνει με ένα σωρό πολύ σοβαρά ζητήματα, όπως είναι οι συντηρήσεις και οι επεκτάσεις των δικτύων, οι διασυνδέσεις των νησιών και ένα σωρό άλλα. Και μη μας πείτε ότι ιδιώτης θα βάλει από τη τσέπη του μερικά δισεκατομμύρια για να διασυνδέσει τα νησιά ή για να συντηρήσει τα δίκτυα και να πάει ρεύμα όπου χρειάζεται, γιατί απολύτως κανένας δεν πρόκειται να σας πιστέψει.
Ρεύμα έχει και στο μικρότερο, πιο απόμακρο χωριό της χώρας, ακριβώς επειδή η ΔΕΗ ήταν δημόσια και το δημόσιο συμφέρον ήταν το πρώτο κριτήριο. Όπου υπήρξαν στην Ευρώπη ιδιωτικοποιήσεις κομβικών δικτύων οποιουδήποτε είδους, είναι σε κάθε τόνο καταγεγραμμένο ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, για να μην πω σε όλες, καμία ωφέλεια δεν υπήρξε στο κοινωνικό σύνολο και οι συντηρήσεις ήταν τόσο πλημμελείς που γινόντουσαν επικίνδυνες.
Ο κινηματογράφος πολλές φορές μπορεί να μας διδάξει-  π.χ η  ταινία του Κεν Λόουτς για την ιδιωτικοποίηση των βρετανικών σιδηροδρόμων,  που όχι μόνο δεν κατέληξε σε θρίαμβο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αντιθέτως μετέτρεψε το καμάρι της βρετανικής αυτοκρατορίας στο πλέον επίφοβο μέσο μεταφοράς.
Αλλά, δυστυχώς, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, είστε ανεπίδεκτοι μαθήσεως και δεν διδάσκεστε από την ιστορία, γιατί έχετε άλλα κριτήρια και όχι αυτά που θα έπρεπε να έχει μια κυβέρνηση εκλεγμένη και δεν διστάζετε, προκειμένου να εξυπηρετήσετε λογής-λογής συμφέροντα. Από τα υποβρύχια μέχρι τις αρπαχτές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, επιβεβαιώνετε κάθε μέρα αυτή σας την αντίληψη. Επιθυμείτε, όπως φαίνεται, να συνεχίσετε με τον ίδιο τρόπο. Και η αποστέρηση του πληθυσμού από τα δημόσια αγαθά είναι ένας από τους τρόπους αύξησης των κερδών των λίγων και δημιουργίας μιας πλαστής εικόνας υποτιθέμενης ανάπτυξης και πλεονασμάτων.
Εμείς έχουμε δεσμευτεί σε κάθε τόνο ότι θα προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε ή να αποκαταστήσουμε την καταστροφική για το κοινό συμφέρον πολιτική σας. Αυτό δεν είναι εμμονή ούτε  απλά μια υπόσχεση ούτε  απλά μια δέσμευση. Είναι ο μόνος δρόμος για να βγει μια ολόκληρη κοινωνία από το ζόφο, από τη θλίψη και από το αδιέξοδο.
*Βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ