Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ ( ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)
Στους επόμενους δώδεκα μήνες τα μέλη του Κινήματος «Δεν Πληρώνω» θα πρέπει να βρίσκονται ανά δεκαπενθήμερο στις δικαστικές αίθουσες, και μάλιστα διαφόρων πόλεων της Ελλάδας, κατηγορούμενοι από τις κατασκευαστικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα διόδια των εθνικών οδών, αλλά και από τη ΔΕΗ για τις επανασυνδέσεις ρεύματος που πραγματοποίησαν.
Τα μέλη του Δεν Πληρώνω υποστηρίζουν ότι πρόκειται για συντονισμένη επιχείρηση ενάντια σε ένα μαζικό κοινωνικό κίνημα , που συνεχώς διογκώνεται
Ωστόσο, η αθώωση του ακτιβιστή Νίκου Ασλάνογλου, μέλους της Κίνησης Πολιτών Βέροιας, αποτελεί, όπως λέει ο Βασίλης Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του κινήματος και μοναδικός μάρτυρας υπεράσπισης, "ένα ηθικό δεδικασμένο".
Η αθωωτική απόφαση ήταν ομόφωνη και έχει σημασία, πέραν όλων των άλλων, γιατί είναι η πρώτη δίκη που γίνεται κατά πολιτών έπειτα από μηνύσεις της ΔΕΗ για επανασύνδεση ρεύματος. Και για να γίνει πιο σαφές, το δικαστήριο παραδέχτηκε ότι δεν τίθεται θέμα ρευματοκλοπής, απλώς επανασυνδέεται το ρεύμα και το ρολόι της ΔΕΗ γράφει κανονικά».
Για τους πολίτες όμως που διεκδικούν μεταξύ άλλων το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης, έχουν να αντιμετωπίσουν μία σειρά δικαστικών διώξεων, για τις οποίες, όπως υποστηρίζει ο Β. Παπανικολάου της νομικής ομάδας του Κινήματος Δεν Πληρώνω, «οι κατηγορίες είναι εντελώς αστήρικτες και ορισμένες φορές προκλητικές.
«Προκλητικές»
Αρκετές είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες είναι προφανές ότι δεν υφίσταται κανένα αδίκημα των κατηγορουμένων και παρ' όλ' αυτά οι εισαγγελείς, επιδεικνύοντας υπερβάλλοντα ζήλο, τους παραπέμπουν στο ακροατήριο. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι συνήθως στοχοποιούνται και μηνύονται οι γνωστότεροι εκπρόσωποι του κινήματος».
«Κάθε γνήσιο κίνημα αντίστασης είναι αναπόφευκτο να συγκεντρώνει πάνω του τα πυρά αυτών των οποίων τα συμφέροντα θίγει. Έτσι και το Κίνημα Δεν Πληρώνω έχει γίνει στόχος λυσσαλέων επιθέσεων εκ μέρους των θιγόμενων μεγαλοεργολάβων, των πολιτικών τους εκπροσώπων και του κρατικού μηχανισμού που τους υπηρετεί. Κομμάτι των επιθέσεων αυτών αποτελούν και οι δικαστικές διώξεις», εξηγεί ο Βασίλης Παπαδόπουλος.
Μέσα σε ενάμιση μήνα (τέλη περασμένου Σεπτεμβρίου, μέχρι και το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου), τα μέλη του κινήματος παρουσιάστηκαν ή θα παραστούν ως κατηγορούμενοι στις δικαστικές αίθουσες επτά φορές.
Το χρονολόγιο των δικαστικών διώξεων που ακολουθεί καταδεικνύει ότι οι διώξεις πολιτών που οργανώνονται μέσα σε ένα συλλογικό κίνημα παρουσιάζουν ολόενα και μεγαλύτερη ένταση...
Το χρονολόγιο
** ΔΕΗ Α.Ε. vs Κίνημα Δεν Πληρώνω. Ολα ξεκίνησαν ύστερα από επίθεση των ΜΑΤ εναντίον μελών του κινήματος Δεν Πληρώνω, που διαδήλωναν στη ΔΕΗ Καλλιθέας ενάντια στο χαράτσι και τις διακοπές ρεύματος. Συνελήφθησαν οκτώ πολίτες, δικάστηκαν και αθωώθηκαν πανηγυρικά παρουσία εκατοντάδων αλληλέγγυων στα δικαστήρια.
** Αστυνομία και ελεγκτές Μετρό vs Κίνημα Δεν Πληρώνω. Σύλληψη του Γιάννη Δαμουλή, μέλους του κινήματος, επειδή στάθηκε στο πλευρό φοιτήτριας που είχε περικυκλωθεί από ελεγκτές και αστυνομικούς στο Μετρό πριν από μερικούς μήνες. Ο κ. Δαμουλής συνελήφθη, έμεινε στο κρατητήριο και δικάστηκε με αυτόφωρη διαδικασία τρεις μέρες μετά: «Ο συναγωνιστής Δαμουλής, έπειτα από μία δίκη-πρότυπο αλληλεγγύης, αθωώθηκε πανηγυρικά, καθώς εκατοντάδες συναγωνιστές του κινήματος Δεν Πληρώνω και αλληλέγγυοι πλημμύρισαν για ακόμη μία φορά τα δικαστήρια Ευελπίδων», λέει ο κ. Παπαδόπουλος.
** Κιάτο, 23.9.13, Τροχαία Κιάτου vs Κίνημα Δεν Πληρώνω και πολίτες. Κατηγορούμενοι τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής Βασίλης Παπαδόπουλος και Μαρία Λεκάκου, αλλά και άλλοι πολίτες για τη δράση τους ενάντια στο νόμο Ρέππα και τη διαμαρτυρία τους «για τη χρήση της Τροχαίας (που πληρώνει ο ελληνικός λαός) ως ιδιωτικής security των μεγαλοεργολάβων», όπως υποστηρίζουν. Η δίκη ανεβλήθη για 31.3.14.
** Κόρινθος, 14.10.13, Ολυμπία Οδός Α.Ε. vs κίνημα Δεν Πληρώνω. Κατηγορούμενοι επίσης οι προαναφερθέντες για τη δράση του κινήματος Δεν Πληρώνω ενάντια στα διόδια του δρόμου- καρμανιόλα Κορίνθου-Πατρών.
Οι «προσχηματικές», όπως τις χαρακτηρίζουν, «κατηγορίες, είναι η παράνομη βία και η φθορά ξένης ιδιοκτησίας.
Η παράνομη βία στηρίχθηκε από την εταιρεία και τον εισαγγελέα στο ανεδαφικό επιχείρημα ότι η μη πληρωμή διοδίων συνιστά παράνομη βία προς την επόπτη των διοδίων.
Λόγω της γελοίας και αστοιχείωτης νομικά τεκμηρίωσης η κατηγορία αυτή κατέπεσε.
Η κατηγορία της φθοράς στηρίχθηκε στη υποτιθέμενη θραύση μπαρών.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η μοναδική μάρτυς κατηγορίας, επόπτης της εταιρείας, δεν αναγνώρισε κανέναν από τους κατηγορουμένους.
Υποστήριξε, δε, ότι είδε δύο άνδρες να σπάνε μία μπάρα».
Παρ' όλ' αυτά, όπως τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος, «η δικαστική έδρα προέβη σε μία πρωτοφανή απόφαση καταδικάζοντάς μας σε 7 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή».
Κατατέθηκε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης.
** Αθήνα, 23.10.13, Νέα Οδός Α.Ε. vs κίνημα Δεν Πληρώνω και κάτοικοι Αφιδνών. Συνολικά 11 μέλη του κινήματος, από τους οποίους η εταιρεία ζητά χρηματική αποζημίωση 500.000 ευρώ. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για τις 19.9.14 με υπαιτιότητα της εταιρείας.
** Λάρισα, 25.10.13, Αιγαίον Α.Ε. vs κίνημα Δεν Πληρώνω. Κατηγορούμενος το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του κινήματος Δεν Πληρώνω Μάκης Δαμουλιάνος. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για τις 6.9.14.
** Πάτρα, 22.11.13, Ολυμπία Οδός Α.Ε. vs κίνημα Δεν Πληρώνω. Κατηγορούμενοι επίσης οι Παπαδόπουλος-Λεκάκου για τη δράση του κινήματος ενάντια στα διόδια του δρόμου- καρμανιόλα Κορίνθου-Πατρών.