Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Απόστρατοι εισβάλλουν στην Βουλή της Πορτογαλίας !




Το «μνημονιακό υπερκράτος» δημιουργεί ένα στρώμα πολιτικών απεξαρτημένο από κάθε λογική επιτόπιας (εθνικής) αποδοχής και απλώς διατεθειμένο να διεκπεραιώσει τις εντολές των ηγεμονικών χρηματιστικών κύκλων. Οι «απόστρατοι» των νεοταξίτικων και εν συνεχεία των μνημονιακών πολιτικών, ο Τόνυ Μπλαιρ της Αγγλίας, ο Φερχόϋγκεν της Ολλανδίας, ο Σρέντερ της Γερμανίας, ο Παπανδρέου-Τσολάκογλου της Ελλάδας , αποτέλεσαν παράγοντες ενός διεθνούς συστήματος εξουσίας που ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρο προς τους «ευδοκίμως τερματίσαντες» και εν συνεχεία αράξαντες στα διεθνή ρετιρέ της «υψηλής πολιτικής» - ως διεθνείς διπλωματικοί μεσολαβητές ή ως ομιλητές (τρομάρα τους…) σε διαλέξεις πανεπιστημιακού επιπέδου …

Από την άλλη πλευρά το «μνημονιακό υπερκράτος» δείχνεται ιδιαίτερα σκληρό απέναντι σε κάποιες βαθμίδες της παραδοσιακής διοίκησης , που μια φορά κι έναν καιρό έπαιζαν σημαντικό ρόλο στη παγίωση μιας ορισμένης πολιτικής τάξης. Παραδείγματος χάρη οι Έλληνες στρατιωτικοί και αστυνομικοί, παραδείγματος χάρη οι στρατιωτικοί της Πορτογαλίας : Οι τελευταίοι προχώρησαν τόσο ώστε προ καιρού, με ανακοίνωση του συνδικάτου των αξιωματικών, να απειλήσουν άμεσα και σοβαρά τη κυβέρνηση…. Έλεγαν στις 18.9.12 οι στρατιωτικοί :

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Τρόικα και σε κανένα άλλο να συνεχίσουν. Έχουμε νόμιμη εξουσιοδότηση να υπερασπιστούμε το πορτογαλικό σύνταγμα και δεν μπορούμε, ούτε και πρόκειται να εγκαταλείψουμε ένα έθνος με 900 χρόνια ιστορία να μαραζώσει επειδή εσείς αποφασίσατε να κάνετε την Πορτογαλία όμηρο των διεθνών οικονομικών κύκλων».

Το τι έγινε μετά από αυτή την προειδοποίηση, είναι άγνωστο. Και σε μας οι προειδοποιήσεις και βολές αστυνομικών και στρατιωτικών δεν κατέληξαν σε αποτέλεσμα, αφενός λόγω της διαφαινόμενης ισχυρής θέλησης των Τροϊκανών να παραγκωνίσουν τους παλιούς διοικητικούς μηχανισμούς και αφετέρου λόγω της κατευναστικής παρέμβασης διαφόρων απόστρατων, που εξακολουθούν να φαντασιώνουν τον αξιωματικό ως ελίτ υπεράνω χρημάτων και ως μη υποκείμενο στην επιταγή του ακροτελεύτιου άρθρου του Ελληνικού Συντάγματος, που κηρύσσει την αντίσταση στην τυραννία…



Σήμερα το http://troktiko-blog.blogspot.gr/2013/05/blog-post_5702.html#more 

Αναφέρεται σε μια νέα κίνηση αποστράτων (αυτή τη φορά) αξιωματικών και υπαξιωματικών, που εισέβαλαν διαμαρτυρόμενοι στην Βουλή της Πορτογαλίας

«Τραγουδώντας τον ύμνο της «Επανάστασης των Γαρυφάλλων» (GrandolaVila Morena) Πορτογάλοι απόστρατοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, μαζί με άλλους πολίτες και συνταξιούχους άλλων κλάδων, εισέβαλλαν στην Βουλή της χώρας και αποδοκίμασαν τους βουλευτές της κυβέρνησης που συζητά και ετοιμάζεται να ψηφίσει νέα μέτρα εξόντωσής τους!



Αυτό που δεν τόλμησαν ή δεν μπόρεσαν να κάνουν οι Έλληνες πολίτες το έκαναν οι Πορτογάλοι, οι περισσότεροι των οποίων μάλιστα ήταν συνταξιούχοι και κυρίως συνταξιούχοι στρατιωτκοί.



Οι οποίοι τραγούδησαν τον ύμνο της που συνδέθηκε με την ανατροπή της δικτατορίας στη χώρα, το 1974, ζητώντας από τον πορτογαλικό λαό να εξεγερθεί κατά της δικτατορίας της τρόικα.



Αξίζει να σημειωθεί πως οι κατώτερες συντάξεις δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ τον μήνα



Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής, Εστέβες Ασουνσάο, ζήτησε την απομάκρυνση των συνταξιούχων, λέγοντάς τους πως αυτό που κάνουν, «δε βοηθάει τη δημοκρατία». Τελικά, η αστυνομία απομάκρυνε τους διαδηλωτές από την αίθουσα.



Τον περασμένο Μάρτιο για δεύτερη φορά ένω στρατιωτικών, η ένωση υπαξιωματικών της Πορτογαλίας προειδοποίησε την κυβέρνηση πως "Μέχρι εδώ η εξαθλίωση".



«Αυτές οι καταστάσεις θα έχουν επιπτώσεις» δήλωσε ο πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ένωσης Lima Coelho και συνέχισε: «Δεν μπορούν κάποιοι να πάρουν ελαφρά τις κινητοποιήσεις αυτές, χωρίς να υπάρξουν επιπτώσεις, εκτός και αν η κυβέρνηση ακούσει τι έχει να της πει ο λαός».



Δεν είναι η πρώτη φορά που ενώσεις στρατιωτικών στην Πορτογαλία προειδοποιούν την κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική εξοντωτικής λιτότητας που έχει επιβάλλει η τρόικα στη χώρα. Στις 18 Σεπτεμβρίου του 2012 πάλι ύστερα από τις μεγάλες κινητοποιήσεις η ίδια ένωση η Associação de Praças (AP) καλούσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να φύγει από τη χώρα λέγοντας σε μια σκληρή: ανακοίνωση:



«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Τρόικα και σε κανένα άλλο να συνεχίσουν. Έχουμε νόμιμη εξουσιοδότηση να υπερασπιστούμε το πορτογαλικό σύνταγμα και δεν μπορούμε, ούτε και πρόκειται να εγκαταλείψουμε ένα έθνος με 900 χρόνια ιστορία να μαραζώσει επειδή εσείς αποφασίσατε να κάνετε την Πορτογαλία όμηρο των διεθνών οικονομικών κύκλων».



Τα νέα μέτρα



Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Κοέλιου σε διάγγελμά του προς τους πολίτες, εξήγγειλε νέα μέτρα λιτότητας και περικοπές δαπανών για τα επόμενα χρόνια, όπως μεταξύ άλλων την αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης στα 66 έτη, την αύξηση των εργασίμων ωρών από τις 35 ώρες στις 40 εβδομαδιαίως για τους δημόσιους λειτουργούς και ένα πρόγραμμα απολύσεων 30.000 δημοσίων υπαλλήλων.



Ωστόσο τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα που οδήγησαν το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας να απορρίψει ως αντισυνταγματικά προηγούμενα μέτρα λιτότητας, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.



Τον περασμένο μήνα, το συνταγματικό δικαστήριο ακύρωσε, κρίνοντάς τα αντισυνταγματικά, μέτρα η αξία των οποίων υπολογίστηκε σε 1,3 δισεκατ. ευρώ —από το συνολικό φετινό πακέτο μέτρων 5 δισεκατ. ευρώ—, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αναζητήσει άλλες περικοπές και λύσεις στο πλαίσιο του μνημονίου δανεισμού της Λισαβόνας από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ το 2011.



Η κυβέρνηση του Κοέλιου έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές δαπανών ύψους 4,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2014-2016, αναθεωρώντας ευρύτατα τις κρατικές δαπάνες, αλλά ακόμη δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για αυτές.