Τρίτη 21 Μαΐου 2013

"Ξηλώνεται" το τεκμήριο της αθωότητας...

Με την έωλη και ασαφή κατηγορία της «ανάρμοστης συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας» τέθηκε ουσιαστικά σε αργία ο Στέφανος Γκουλιώνης, δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες, επειδή κατά τη συμμετοχή του στις 25 Μαρτίου του 2012 σε διαδήλωση κατά της οικονομικής πολιτικής συνελήφθη με την κατηγορία της «αντίστασης κατά της αρχής».




Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με αναστολή, και η έφεση στην ποινή αυτή θα εξεταστεί τον Οκτώβριο. Όμως με βάση αυτή την ποινή  και με απόφαση του υφυπ. Παιδείας , τέθηκε σε αργία, στερούμενος τη δουλειά του και τα 3/4 του μισθού του, μέχρι να εξεταστεί η υπόθεση του στο πειθαρχικό όργανο.



Όπως σημειώνει σε αναλυτικό ρεπορτάζ με το ιστορικό της υπόθεσης η εφημερίδα «Ελευθερία»,  « Ο Λαρισαίος δάσκαλος τίθεται ουσιαστικά σε αργία, με βάση όχι τόσο τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα (άρθρο 103 του ν. 3528/07) όσο με τον πρόσφατο ν. 4093/12 (όπως αυτός βελτίωσε το ν. 4057/12) που αφορά στην «έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 – 2016» ή «Μνημόνιο 3», όπως καθιερώθηκε να λέγεται. Δηλαδή τίθεται σε αυτοδίκαιη αργία με βάση τη λογική των «επίορκων» που αδιακρίτως καθιερώνει ο νέος νόμος, καταργώντας το τεκμήριο της αθωότητας, αφού ο εν λόγω δάσκαλος πρώτα τέθηκε σε αυτοδίκαιη αργία και μετά παραπέμπεται στο υπηρεσιακό πειθαρχικό συμβούλιο».



Το θέμα έφεραν στη Βουλή με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, σημειώνοντας πως «η δίωξη του εν λόγω δασκάλου είναι δίωξη φρονηματικού χαρακτήρα, ενώ στόχο έχει, μεταξύ άλλων, να δώσει το μήνυμα και σε άλλους εργαζομένους ότι η δαμόκλειος σπάθη της απόλυσης κρέμεται πάνω από τα κεφάλια όσων αντιστέκονται».

Κατά τη σχετική συζήτηση, η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Ηρώ Διώτη, ζήτησε από τον κ. Μανιτάκη να τοποθετηθεί συγκεκριμένα «ποια συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας θεωρείται “ανάρμοστη” και δεν ταιριάζει με την εικόνα του Δ.Υ.»,
 υποστηρίζοντας ότι «είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να “τσουβαλιάζονται” Δ.Υ. που μπορεί να έχουν μια αντιδικία με έναν ιδιώτη, υπάλληλοι με πολιτική δράση, συνδικαλιστές κτλ, αφού οι Ν. 4057 και 4093 του 2012 επιδιώκουν την επιβολή κλίματος πειθάρχησης και φόβου προκειμένου να περάσουν οι απολύσεις στο Δημόσιο».

Στην απάντησή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε αναρμόδιος να απαντήσει, επικαλούμενος μάλιστα τη διάκριση των εξουσιών, αλλά και αόριστα τις προβλέψεις «του νομοθέτη», για να λάβει την απάντηση από την Ηρώ Διώτη: «Στο νόμο 4057/2012 εσείς δεν είστε ο νομοθέτης; Αυτό που λέει στην παράγραφο ε΄ του άρθρου 107 "η αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας" ποιος το νομοθέτησε; Εμείς το νομοθετήσαμε; Εσείς δεν είστε ο νομοθέτης; Και γι’ αυτά που περιλαμβάνονται μέσα στους νόμους, εσείς δεν είστε ο ειδικός να απαντήσει και αντιστοίχως να το αποσύρει αν στην προκειμένη περίπτωση δημιουργούνται τέτοια ζητήματα;»

Ψήφισμα συμπαράστασης


Συνάδελφοί του έχουν ήδη εκδώσει σχετικό ψήφισμα συμπαράστασης και καλούν σε συλλογή υπογραφών υποστήριξης του Στ. Γκουλιώνη, σημειώνοντας:

«Ο εκπαιδευτικός Γκουλιώνης Στέφανος παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο με την κατηγορία «της ανάρμοστης συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας». Ο νέος πειθαρχικός κώδικας με τον τρόπο αυτό στην ουσία ακυρώνει τα πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα του δημοσίου υπαλλήλου μια και με την αόριστη αυτή κατηγορία στην ουσία δίνει τη δυνατότητα να διωχθεί το φρόνημα και η πολιτική συμπεριφορά ενώ τον υπάλληλο τον κατατάσσει στους επίορκους! Ταυτόχρονα ο 4093/2012, οδηγεί σε αργία τον υπάλληλο που έχει παραπεμφθεί στο πειθαρχικό ακόμα κι αν η υπόθεσή του δεν έχει τελεσιδικήσει».