Ο Στρατηγός Αλευρομάγειρος αφηγείται ένα καταπληκτικό
περιστατικό που συνέβη το 1994, όταν η Βουλγαρία τελούσε ακόμη σε βαθμιαία μετάβαση
από τον υπαρκτό «Σοσιαλισμό» στον άγριο,
οιονεί μνημονιακό καπιταλισμό….
«Όταν
ήμουν Α' Υπαρχηγός του ΓΕΣ το 1994 μας ειχε επισκεφτεί ο ομόλογος μου του
Βουλγαρικού Στρατού.
Παρατήρησα
ότι ένας συνοδός του [Αντισυνταγματάρχης ή Συνταγματάρχης δεν ενθυμούμαι καλώς]
είχε στην μια επωμίδα ένα αστέρι ολιγότερο από την άλλη,
Ρώτησα τι
συμβαίνει και μου απήντησε ο Υπαρχηγός."Δεν έχουμε χρήματα για να
αγοράσουμε ούτε τα αστέρια"..[υπ όψη ότι κάθε αστέρι στην ελληνική αγορά
τότε είχε περίπου 60-80 δραχμές..δηλαδή σήμερα 0.20 ευρω..]
Σκέφτηκα
με 'ικανοποίηση τότε[και τελείως αφελώς όπως αποδεικνύεται σήμερα] 'ευτυχώς
εμείς είμαστε σε κάλο δρόμο"...
Η νέα τροϊκανή αθλιότητα με την ευθεία βολή εναντίον της
Εθνικής Άμυνας , συνιστά μια απευθείας τροφοδότηση του ακροδεξιού λόγου και μια
ακόμη συνδρομή στην εσωτερική αποσταθεροποίηση.
Αλλά μήπως δεν είναι αυτό ακριβώς που βολεύει τους μεταμοντέρνους
αποικιοκράτες ;
Μήπως δεν είναι η αποδυνάμωση και μπανανιοποίηση της χώρας
που θέλουν – για να κατακλέψουν στη συνέχεια «με το πάσο τους» τον ελληνικό
δημόσιο πλούτο ;
Πάντως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Νάντια Βαλαβάνη,
Θοδωρής Δρίτσας και Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, διαμαρτυρήθηκαν έντονα κατά τη
διάρκεια της διεξαχθείσας συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου
του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Έγκριση της επικαιροποίησης του
Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016», σχετικά με τις
νέες μειώσεις στο εισόδημα των εν ενεργεία και αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων
Δυνάμεων, αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας. Κάτι ήταν κι αυτό – οπωσδήποτε περισσότερο από το τίποτε – αλλά δεν
φτάνει : Εδώ θα είχε νόημα μια άμεση συνδικαλιστική αντίδραση, όπως αυτή που έκανε
προ καιρού το συνδικάτο στρατιωτικών της Πορτογαλίας…
-ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΡΙΤΣΑΣ : «Κύριε Υπουργέ, δεν μπορώ να καταλάβω αν η φράση «περικοπές ειδικών μισθολογίων», η φράση «νέο μισθολόγιο για ένστολους» και η φράση «μείωση συντάξεων ενστόλων λόγω νέου μισθολογίου», είναι το ίδιο. Δηλαδή, δεν μπορώ να καταλάβω αν οι λέξεις «περικοπές», «νέο» και «μείωση» είναι το ίδιο ή διαφορετικό. Εγώ καταλαβαίνω ότι είναι το ίδιο. Εσείς πώς μας λέτε ότι είναι διαφορετικό; Μιλώ γι’ αυτά που ανέφερε η Εισηγήτριά μας, η συνάδελφος και συντρόφισσα κ. Νάντια Βαλαβάνη, ως παράδειγμα για τις περικοπές των ενστόλων και των ειδικών μισθολογίων των ενστόλων και των συνταξιούχων απόμαχων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Δεν θα επαναλάβω τους αριθμούς. Θα καταθέσω ότι την ίδια άποψη εκτός από το Σύνδεσμο Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων που δίνουν αυτά τα στοιχεία και που είναι συμβατά με την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου, τη δίνουν σε συνδυασμό και οι Πανελλήνιες Ομοσπονδίες Αστυνομικών Υπαλλήλων, Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος και η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος και Αξιωματικοί και απλά στελέχη του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος.
Όμως, δεν έχει σημασία μόνο το γεγονός των περικοπών και χρησιμοποιώ ακριβώς αυτή τη μελέτη του ΣΥΣΜΕΔ που κατέθεσε η κυρία Βαλαβάνη στα Πρακτικά, γιατί έχει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία και αξίζει τον κόπο να τα δει κανείς. Θα εξηγήσω για ποιο λόγο αξίζει τον κόπο να τα δει κανείς.
«Οι μειώσεις», λέει η έκθεση αυτή -και εν συνεχεία, προχωρά στα από δω και πέρα- «στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων από το 2010 μέχρι σήμερα, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, έχουν ως εξής: Για τους άγαμους 41,1%, για τον έγγαμο χωρίς παιδιά 41,3%, για τον έγγαμο με ένα παιδί 42,8% μείωση αποδοχών, για τον έγγαμο με δύο παιδιά 50,9%, για τον έγγαμο με τρία παιδιά 49,3%, για τον έγγαμο με τέσσερα παιδιά 49,2%».
Εν συνεχεία, παραθέτει και άλλα συγκλονιστικά στοιχεία. Δεν θα κουράσω το Σώμα με αριθμούς, αλλά αξίζει τον κόπο να μελετήσει κανείς πώς σιγά-σιγά όλες οι κατηγορίες της ιεραρχίας των ενστόλων εισέρχονται -και έχουν ήδη εισέλθει- στο χώρο κάτω από το όριο της φτώχειας. Μιλάμε για μία ιεράρχηση που αφήνει απ’ έξω στην πραγματικότητα μόνο τους άγαμους. Όλοι οι άλλοι που έχουν και παιδιά, είναι ήδη με αυτές τις αποδοχές κάτω από το όριο της φτώχειας !
Αυτά όλα δεν τα λέμε ως μεμονωμένη περίπτωση. Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι, όταν μιλάμε για τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, μιλάμε για εκείνους τους εργαζόμενους που αποτελούν και λειτουργούν σε αυτό που εσείς λέτε «σκληρό πυρήνα του κράτους».
Φανταστείτε, λοιπόν, τι σημαίνει αυτή η κατάσταση -την οποία εκθέτουν με ένα συγκλονιστικό και επαρκέστατο τρόπο σε εξήντα σελίδες- για τους πανεπιστημιακούς, τι σημαίνει για τους εκπαιδευτικούς, τι σημαίνει για τους γιατρούς, τι σημαίνει για ένα σωρό άλλους κλάδους εργαζομένων, που δεν έχουν ούτε καν αυτή τη στοιχειώδη άμυνα από την ευαίσθητη θέση που έχουν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι, λοιπόν, πολύ χαρακτηριστικό αυτό και δεν μπορεί κανείς να το αγνοήσει, χρησιμοποιώντας διάφορα εφευρήματα της δημιουργικής λογιστικής.
Όμως, δεν το λέμε μόνο γι’ αυτό, αλλά το λέμε και για ένα πολύ σημαντικό, επίσης, λόγο που προκύπτει από την επικαιροποίηση. Με αυτή την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για το 2013-2016, οι περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις λέτε ότι οφείλονται στη δημοσιονομική περιπέτεια της χώρας. Δυστυχώς, όμως, έχουμε ταυτόχρονα αύξηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων μέσα από μία αλλαγή των περικοπών που είχαν προαναγγελθεί και που σήμερα, εμφανίζονται στην επικαιροποίηση δραστικά μειωμένες. Δεν έχω το χρόνο να μπω σε αναλυτική παρουσίαση όλων αυτών. Πάντως, ήδη με την επικαιροποίηση αποφασίζεται αύξηση των νέων στρατιωτικών εξοπλισμών κατά 168 εκατομμύρια ευρώ.
Τι θέλω να πω με αυτό; Αυτό δεν αναφέρεται σε αυτό που ζητά η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και που μας το ζήτησε και σε εμάς, όταν αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Αλέξη Τσίπρα, επισκεφθήκαμε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Μας ζήτησαν συντήρηση, καύσιμα, ανταλλακτικά. Αυτά δεν είναι κονδύλια που αναφέρονται σ’ αυτές τις ανάγκες, είναι νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Όμως, μας είπαν υπεύθυνα ότι δεν έχουμε ανάγκη από νέα εξοπλιστικά προγράμματα.
Και επειδή τελειώνει ο χρόνος, έρχομαι να απαντήσω σ’ αυτό που λέγεται για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει προτάσεις ή όχι. Από τις 15 Νοεμβρίου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων -στην οποία προεδρεύει ο κ. Μιχελάκης - έχουμε καταθέσει υπόμνημα δέκα συγκεκριμένων σημείων, τα οποία αν εξεταστούν, εμείς ισχυριζόμαστε ότι μπορούν να βάλουν σε τροχιά μια άλλη διαδικασία εξοικονόμησης πόρων και αύξησης της αξιόμαχης λειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων σ’ αυτόν τον ευαίσθητο τομέα. Μάλιστα, ζητήσαμε συζήτηση.
Όμως, δεν έχουμε κοινοποιήσει αυτό το κείμενο, ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι πρόκειται για ευαίσθητα ζητήματα. Μιλάμε για την επιτέλους έγκριση από το ΚΥΣΕΑ της εθνικής αμυντικής βιομηχανικής στρατηγικής –και τίποτα δεν ακούμε γι’ αυτό- για την κατάρτιση του Μακροπρόθεσμου και του τριετούς κυλιόμενου προγράμματος προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων και την έγκρισή του από το ΚΥΣΕΑ –όλα αυτά προβλέπονται από τη νομοθεσία και κανείς δεν ασχολείται με αυτά- για την ενεργοποίηση του άρθρου 87 του ν. 3883/2010 που αφορά τον καθορισμό των αντισταθμιστικών ωφελημάτων νέου τύπου και τον επανέλεγχό τους και δεν έχει εκδοθεί ούτε καν η υπουργική απόφαση που προβλέπεται στο νόμο Βενιζέλου γι’ αυτό.
Σας λέω, για δέκα σημεία καίριας σημασίας, όσον αφορά αυτόν τον ευαίσθητο και κρίσιμο τομέα, ο οποίος είναι και ανεξέλεγκτος σε πολλές πλευρές του. Δεν έχουμε δει πουθενά κυβερνητική ευαισθησία και κυβερνητική πρωτοβουλία από κανένα από τα κόμματα της τρικομματικής Κυβέρνησης ώστε να θέσει τέτοιου είδους ζητήματα, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω, δεν είναι και τόσο αθώα. Δεν είναι μόνο ζητήματα οργάνωσης ή ολιγωρίας, αλλά και ζητήματα σύγκρουσης με συμφέροντα, τα οποία, θέλετε δεν θέλετε, «εκπροσωπούνται» και στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ, αλλά και σε πολλές άλλες λίστες.
Θα μιλήσουμε, λοιπόν, γι’ αυτά ή θα κόβετε διαρκώς μισθούς, αποδοχές, συντάξεις από ένστολους, από καθηγητές, από γιατρούς, από συνταξιούχους και από κάθε άλλο εργαζόμενο;
Αυτή είναι η σοβαρή συζήτηση που πρέπει να γίνει και εκεί θα πρέπει να δούμε ποιος έχει προτάσεις και ποιος ανοίγει διαφορετικούς δρόμους απ’ αυτή τη συντήρηση της υποταγής ενός λαού στη φτώχεια και στη μιζέρια».
-ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ : «Και όλα αυτά ενώ έχετε κόψει από τους ίδιους αλλά και από τις Ένοπλες Δυνάμεις την τελευταία τετραετία το 50% των μισθών τους, συμπαρασύροντας μαζί λόγω της σύνδεσης του μισθολογίου τους και τους συνταξιούχους, αναγκάζοντας κάποιους από αυτούς να εργάζονται κατά την άδειά τους ακόμη και ως σερβιτόροι, για να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους, αρνούμενοι να γίνουν και αυτοί επίορκοι, όπως πολύ συχνά συμβαίνει τον τελευταίο καιρό με συναδέλφους τους. Και πριν προλάβουν καλά-καλά να εφαρμοστούν οι περικοπές του 2013, έρχονται νέες που ισοπεδώνουν στην κυριολεξία τα στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Αυτοί, λοιπόν, που κυβερνούν και δήθεν κόπτονται να πατάξουν την ανομία και το έγκλημα είναι αυτοί που απαξιώνουν αυτούς που ο θεσμικός τους ρόλος είναι η προστασία του πολίτη και όχι η κατατρομοκράτησή του, η προστασία του πολιτεύματος και όχι η απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών μέσα στους οποίους είναι και ο Βουλευτής.»(από το ONALERT)