Με αφορμή το πόρισμα
των Οικονομικών Εισαγγελέων για την παραπομπή του Προέδρου και στελεχών της
ΕΛΣΤΑΤ για κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις – και συγκεκριμένα για την αύξηση
του ελληνικού ελλείμματος με στόχο την ένταξη της χώρας στην εν εξελίξει «επιχείρηση
σωτηρίας» - ο σύλλογος των υπαλλήλων της ΕΛΣΤΑΤ
εξέδωσε ανακοίνωση, από την οποία προκύπτουν τα εξής βασικά συμπεράσματα
:
1. Η προσφυγή στο ΔΝΤ ήταν προαποφασισμένη
2. Ο κατηγορούμενος για παραποίηση των στατιστικών
στοιχείων κ. Ανδρέας Γεωργίου, ήταν πρώην
υπάλληλος του ΔΝΤ
3. Ο ιδρυτικός νόμος της ΕΛΣΤΑΤ άλλαξε 4 φορές μέσα σε
δυο χρόνια(!), ύστερα από εισήγηση του κ.Γεωργίου
4. Η υποθετικά «αδέσμευτη» ευρωπαϊκή στατιστική αρχή (EUROSTAT) επιχειρεί ουσιαστικά
να αμβλύνει τις εντυπώσεις από την δόλια
«επανεκτίμηση» του ελληνικού χρέους , αποδεχόμενη νέα μέθοδο αξιολόγησης των μεγεθών
της οικονομίας …
5.(Συμπέρασμα της κοινής λογικής ...) Όταν έχεις μια τέτοια Ευρώπη, καλό είναι να είσαι
αποφασισμένος να συνεργαστείς με τον οποιονδήποτε – μηδέ του Εωσφόρου
εξαιρουμένου….
Όλη η ανακοίνωση των
Υπαλλήλων της ΕΛΣΤΑΤ:
Με αφορμή το πόρισμα των Οικονομικών Εισαγγελέων για την παραπομπή του Προέδρου και στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ για κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις, ο Πανελλήνιος Σύλλογος των εργαζομένων στην ΕΛΣΤΑΤ υπενθυμίζει ότι από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει, ότι το διεθνές αρνητικό στερεότυπο των «greekstatistics » αποτελούσε ένα συκοφαντικό δημιούργημα.
Ήταν το εφαλτήριο για την απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας μας και δημιούργησε την κρίση χρέους της Ελλάδος, αφού εκτόξευσε τα spreads δανεισμού. Σήμερα αποδεικνύεται, ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ ήταν προαποφασισμένη.
Όλοι γνωρίζετε ότι για τον «σωφρονισμό» της υπηρεσίας μας, το σωτήριο έτος 2010 η Γ.Γ ΕΣΥΕ έγινε Ανεξάρτητη Αρχή.
Επικεφαλής της νεοσύστατης τότε ΕΛΣΤΑΤ διορίστηκε ο υπάλληλος του ΔΝΤ κ. Α. Γεωργίου. Έτσι το πέρασμα στη νέα περίοδο μετατράπηκε σε άλμα στο κενό, αφού η Ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ τελικά έπεσε σε λάθος χέρια.
Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο κ. Γεωργίου γκρέμισε τον μύθο της ανεξαρτησίας που περιβάλλει αυτές τις αρχές, αφού φαλκίδευσε την ανεξαρτησία και τη λειτουργία της υπηρεσίας στον υποκειμενισμό του, καταργώντας το Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ.
Ο Ιδρυτικός νόμος παρότι ήταν πρόσφατος και αποτέλεσμα δημόσιας διαβούλευσης υπονομεύτηκε από τον κ. Γεωργίου αφού με υπόδειξή του άλλαξε τέσσερις φορές μέσα σε δύο χρόνια μέχρι να έλθει στα μέτρα του.
Όταν όμως η ανεξαρτησία συρρικνώνεται, αυτονόητο είναι ότι περιορίζεται η αξιοπιστία.
Ο σημερινός δημόσιος διάλογος που γίνεται με αφορμή την εισαγγελική παραγγελία, θα είχε ευρύτερο επιστημονικό ενδιαφέρον εάν το ζητούμενο ήταν η « μεθοδολογική καθαρότητα ». Στη σημερινή όμως οικονομική και κοινωνική συγκυρία η μεθοδολογική επιλογή συνδέθηκε με τη συνέχεια ύπαρξης της Ελληνικής κοινωνίας όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα, αφού άνοιξε τον δρόμο για περισσότερα μέτρα σε βάρος του Ελληνικού λαού.
Το ερώτημα όμως που τελικά πρέπει να απαντηθεί είναι, αν η EUROSTAT αποδεχόταν τότε, τον προηγούμενο μεθοδολογικό τρόπο αποτύπωσης του ελλείμματος, γιατί σήμερα αποδέχεται τον νέο , αφού το ESA 95 παραμένει το ίδιο;
Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της COMMISSION ότι έχουν γίνει αποδεκτά και μάλιστα χωρίς αστερίσκο τα στοιχεία της αναθεώρησης του ελλείμματος 2009, επισημαίνουμε ότι το ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει με σαφήνεια η EUROSTAT, είναι κατά πόσο το χρέος των υπό δημόσιο έλεγχο επιχειρήσεων αντιμετωπίζεται από όλα τα κράτη μέλη με τον ίδιο τρόπο.
Η EUROSTAT ας αναλογιστεί τις ευθύνες που έχει για την υφιστάμενη δημοσιονομική κρίση στην Ευρωζώνη.
Ήρθε η ώρα τα Εθνικά Στατιστικά γραφεία της Ευρώπης να αξιολογήσουν και την ανεξαρτησία της ίδιας της EUROSTAT όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και από τα ισχυρά κράτη της Ευρωζώνης.
Ελπίζουμε ότι η πρόσφατη δικαστική εξέλιξη που θα συνεχιστεί στις αίθουσες των δικαστηρίων θα αποτελέσει την αφορμή, να βάλει σε σκέψεις την κυβέρνηση, αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ σαν μονοπρόσωπης Αρχής και να την οδηγήσει στην ολοκληρωτική επαναφορά του Ιδρυτικού Νόμου της, που προέβλεπε την ύπαρξη επταμελούς συμβουλίου με πλήρεις εποπτικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες και τον πλήρη έλεγχο της Βουλής. Κατά τη γνώμη μας είναι ο μόνος δρόμος αποφυγής αρνητικών εξελίξεων σαν αυτές που βιώνουμε σήμερα.
Πιστεύουμε ότι η απομάκρυνση του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ από την εκτέλεση των καθηκόντων του καθίσταται, ηθικά επιβεβλημένη, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση αυτή.
Άλλωστε φαντάζει ιδιαίτερα οξύμωρο το γεγονός να ασκεί την Διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ κάποιος που κατηγορείται για την χάλκευση ανακοινωθέντων στοιχείων από αυτήν.
Εμείς σαν εργαζόμενοι θεωρούμε ότι : Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Εθνικής Κυριαρχίας της Χώρας μας .
Είναι αδιανόητο να ηγείται της ΕΛΣΤΑΤ άνθρωπος των δανειστών μας.
Στην ΕΛΣΤΑΤ υπάρχει το νήμα που ενώνει την Οικονομία με την Κοινωνία, το παρελθόν αλλά και ταυτόχρονα με το μέλλον της χώρας μας, γι’ αυτό θα πρέπει να προστατευτεί από ιδιοτελή συμφέροντα.
Η Βουλή θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ δεν μπορεί να σταματάει εκεί που ξεκινάει η ανεξαρτησία του Προέδρου της.
Πρέπει να αποκατασταθεί η ηρεμία και η ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας μας.
Όλοι γνωρίζουν ότι η παραμονή του κ. Γεωργίου στην ηγεσία της ΕΛΣΤΑΤ λειτουργεί σαν πολλαπλασιαστής προβλημάτων για όλους !!!!