Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Ο Χουντής για τις τουρκικές αντιδράσεις


Η επίσημη Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει μια εξαιρετικά ανελαστκή συμπεριφορά όσον αφορά κάποιες χώρες του χεριού της – όρα Ελλάδα -  όμως την ίδια στιγμή είναι ιδιαίτερα ανεκτική απέναντι σε χώρες όπως η Τουρκία, που παραβιάζουν κάποια  συμφωνημένα  άνευ κυρώσεων….

Τελευταίο ατόπημα της Τουρκίας είναι η απειλή ότι θα παγώσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αν η Κύπρος αναλάβει – ως δικαιούται – την εξάμηνη προεδρία του ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον Ιούνιο που μας έρχεται….

Με παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής ζητάει την επιβολή κυρώσεων στους αμετανόητους συνεχιστές του Αττίλα .H  ερώτηση του Χουντή :

 «Σε δηλώσεις του τον Ιούλιο του 2011 ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είχε απειλήσει ότι θα «παγώσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις» αν η Κύπρος αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, και δεν έχει προηγουμένως «επιλυθεί το Κυπριακό». Στις 19/4/2012 ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ερντογάν επανέλαβε την απειλή λέγοντας ότι «Θα κάνουμε ένα εξάμηνο διάλειμμα όταν ξεκινήσει η Προεδρία των Ελληνοκυπρίων». Λαμβάνοντας υπόψη ότι στα Συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 9ης Δεκεμβρίου 2011 εκφράζει τη “σοβαρή ανησυχία του για τις τουρκικές δηλώσεις και απειλές και ζητεί τον πλήρη σεβασμό του ρόλου της Προεδρίας του Συμβουλίου, η οποία αποτελεί θεμελιώδες θεσμικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της ΕΕ, προβλεπόμενο στη Συνθήκη» και ότι με τις δηλώσεις του ο κ. Ερντογάν απορρίπτει πλήρως τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου για σεβασμό των θεσμικών λειτουργιών της ΕΕ αλλά και τις ανάλογες παραινέσεις και προτροπές των υπολοίπων θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Επίσης με δεδομένο ότι η ανοχή την οποία έχει επιδείξει η ΕΕ στις προφανείς παραβιάσεις των όρων της Εταιρικής Σχέσης Προσχώρησης έχει αποθρασύνει την Τουρκία και ως εκ τούτου υπάρχει ανάγκη άμεσης και έμπρακτης αντίδρασης της ΕΕ στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο να υλοποιήσει τις απειλές της η Τουρκία, ερωτάται το Συμβούλιο:

Πως προτίθεται να αντιδράσει στην πλήρη έλλειψη σεβασμού των θεσμών της ΕΕ, στην εμμονή Τουρκίας για μη εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνιακής ένωσης, στην αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους μέλους και στην απόρριψη των εκκλήσεων εκ μέρους των θεσμικών οργάνων για καλλιέργεια σχέσεων καλής γειτονίας, ιδίως με τα κράτη μέλη της ΕΕ; Προτίθεται να ανακαλέσει τον Πρέσβη -Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία για «περαιτέρω διαβουλεύσεις»; Προτίθεται ως πρώτο και συμβολικό βήμα να αποφασίσει τη διακοπή της Προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία όπως προβλέπει η Εταιρική Σχέση Προσχώρησης και συγκεκριμένα το άρθρο 5...."»