Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Ήρωες, δανεικοί κι αγύριστοι

  

Ο μακαρίτης Κύρο Γκληγκόρωφ, πρώτος πρόεδρος της ΠΓΔΜ, είχε την ευθυκρισία και το χιούμορ να σαρκάζει μια μερίδα των συμπατριωτών του , λέγοντας ότι έχουν την τάση να  υποστηρίξουν  ότι  ακόμη και ο Αδάμ και η Εύα ήταν «Μακεδόνες»…Τιμωρήθηκε βέβαια γι αυτό, με μια καρικατούρα επίσημης κηδείας, καθώς το φέρετρό του τοποθετήθηκε πάνω σε ένα αγροτικό ημιφορτηγό για να οδηγηθεί στο νεκροταφείο !

Το τελευταίο διάστημα η νεαρή πλην ευέξαπτη Δημοκρατία των Σκοπίων επιδίδεται σε ένα σαφάρι ιστορικών τίτλων, πλιατσικολογώντας διάφορες ιστορικές παραδόσεις. Πρόσφατο  κατόρθωμά της ήταν η πλήρης ιδιοποίηση μιας ιστορικής προσωπικότητας, του Γκότσε Ντέλτσεφ (1872-1903) , που είχε αποδεδειγμένα δεσμούς με τη βουλγαρική εθνότητα και είχε προσλάβει βουλγαρική παιδεία στο Κιλκίς. Και  τον οποίο  είχε χαρακτηρίσει , σε ανύποπτο χρόνο,  ο Λάζαρ Κολισέφσκυ, κομμουνιστής ηγέτης της νεοσύστατης «Γιουγκοσλαβικής Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας»(1945), ως  «…ένα Βούλγαρο χωρίς σημαντικό ρόλο στους απελευθερωτικούς αγώνες».

Η υπόθεση του Ντέλτσεφ περιπλέχθηκε ιδιαίτερα, λόγω της επίσημης κατάθεσης στεφάνου στον αδριάντα του σε πλατεία των Σκοπίων,  παρουσία του Σκοπιανού Προέδρου Γκρουέφσκυ και του   Αλβανού Μπαμίρ Τόπι. Η βουλγαρική διπλωματία έσπευσε να διαμαρτυρηθεί γι αυτή τη «συνεύρεση», ασκώντας παράλληλα κριτική στο μεγαλομανιακό σχέδιο «Σκόπια 2014» -  ένα κιτσοειδές πρόγραμμα  πολεοδομικής ανάπλασης με στοιχεία παρωχημένου μνημειακού μπαρόκ, με βασικό αποδέκτη την εγχώρια κατανάλωση….

Οι «καταλήψεις»  ξένων ιστορικών παραδόσεων δεν είναι βέβαια άγνωστες και σε μας ή στους πιο ευφάνταστους από εμάς – όπως λόγου χάρη ο κ. Λιακόπουλος…Το θέμα πάντως είναι ότι ο ημέτερος εθνικός ναρκισσισμός δεν έχει εκείνα τα ιδιαίτερα επιθετικά στοιχεία, που παρατηρούνται στην περίπτωση των σλαβομακεδόνων. Δεν είμαστε «εθνικώς ορθοί», αλλά οπωσδήποτε είμαστε «εθνικώς λιγότερο λοξοί» από τους Σλαβομακεδόνες….

Και μια τελευταία παρατήρηση , που σχετίζεται  με  τη διεκδίκηση και μιας άλλης  ιστορικής προσωπικότητας,  του Γιάννε Σαντάνσκυ,  από τους Σκοπιανούς  εις βάρος των Βουλγάρων : Σε μια τελευταία επίσκεψή μου  στη πόλη  Σαντάνσκυ, που πήρε το όνομα του ήρωα και  βρίσκεται όχι μακριά από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, διαπίστωσα ότι οι  αρχαιότητες που βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης , με ελληνικές επιγραφές, ουδόλως δηλώνονταν ως ελληνικές…

Πιστεύω ότι  η  σωστή σήμανση αυτών των αρχαιοτήτων δεν θα δημιουργούσε κανένα πρόβλημα στους Βούλγαρους. Λαμβανομένου μάλιστα υπόψη ότι  για πολύ σοβαρούς λόγους είναι καταδικασμένοι να είναι σύμμαχοι και φίλοι μας στη περιοχή….

ΥΓ. Οι φωτογραφίες είναι από τη Βικιπαίδεια