Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Το γκολφ μας μάρανε….




Το μοντέλο του «χαμαιλεοντικού τουρισμού» που πρέπει να προσαρμόζεται και  να προσαρμόζει τον χώρο  στις απαιτήσεις της τουριστικής πελατείας, απεργάζεται μια οιονεί αποικιακή σχέση . Οι  θύλακες  του πολυτελούς τουρισμού «με όλα τα κομφόρ» εκμηδενίζουν  τα οφέλη των εγχώριων κοινωνιών όπως επίσης και το ίδιο το βίωμα των επισκεπτών, την επαφή τους με  την πραγματικότητα της  χώρας υποδοχής….Η Νέλλη Ψαρρού, με τη βοήθεια της Κινηματογραφικής Ομάδας Φοιτητών Ιατρικής(Κ.Ο.Φ.Ι.) και  κατόπιν εκκλήσεως προς τους καπνιστές «του χώρου» να επιδείξουν εγκράτεια(!!!!), θα προβάλλει ταινία για τα  γήπεδα  γκολφ στο αμφιθέατρο της Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής(https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiyWkbn63ub17UR9Z7RE6xzWlsJhH-05tDc8NAu4thz2rtbtSFzrXlDclSJAkTNtTqlzKFVNG_j88KuvhpXondu-1uSxT67Di6E4bYnevywgK5J4FpZvbP8srD5Pw6Fx-_CyxslIaIQSvA/s1600-r/18074963.jpg)

το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011, 7 το απόγευμα. Η ταινία Golfland (Σημ. Οικονικής : «Γκολφωλάνδη» θα την  μετέφραζα, αν δεν κινδύνευε ο όρος να εκληφθεί ως χώρα της γνωστής χωριατοπούλας Γκόλφω…)βασίστηκε στο προϊόν της  έρευνας  της Ψαρρού και στην εθελοντική συμμετοχή αρκετών ανθρώπων, το  trailer της είναι στο  

http://vimeo.com/24261942 , ενώ μετά τη προβολή  της θα  ακολουθήσει συζήτηση.

Σημειώνει το σκεπτικό της πρόσκλησης :

«Η δημιουργία τουριστικών συγκροτημάτων γκολφ παρουσιάζεται συνήθως ως από μηχανής θεός για την τουριστική ανάπτυξη και τη δημιουργία πλήθους θέσεων εργασίας στις περιοχές που επιχειρείται. Είναι όμως έτσι; Η ταινία   προσπαθεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα μέσα από μια πολύπλευρη επιστημονική και ερευνητική προσέγγιση….Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ ταξίδεψαν σε 5 μέρη της Ελλάδας προκειμένου να αναδείξουν μέσα από διαφορετικά μεταξύ τους παραδείγματα τις προσπάθειες δημιουργίας θερέτρων γκολφ στην Ελλάδα. Τα μέρη αυτά είναι: Αταλάντη (εκκρεμεί η έγκριση μιας τέτοιας επένδυσης), Βόλος (οι τοπικές οργανώσεις φαίνεται να το πάγωσαν το θέμα), Κασσάνδρα Χαλκιδικής (φορείς προσέφυγαν στο ΣτΕ και το σταμάτησαν), Χερσόνησος Κρήτης (φτιάχτηκε ένα γκολφ χωρίς άλλες οικιστικές εγκαταστάσεις, όπως συνήθως επιδιώκεται), Πύλος (η πρώτη τέτοια μεγάλη επένδυση που υλοποιείται στην Ελλάδα). Για την αξιοπιστία των επιχειρημάτων προσεγγίστηκαν οικολογικές οργανώσεις, επιστήμονες υπέρ και κατά, οι ίδιοι οι επενδυτές ή εκπρόσωποί τους, καθώς και πολιτικοί παράγοντες. Συναφής με το θέμα και η κατακλείδα της ταινίας, όπου παρουσιάζονται οι προθέσεις των «στρατηγικών επενδυτών» καθώς και της ίδιας της πολιτείας μέσω του νομοσχεδίου fast-track.

 Σχετικά για το θέμα :
http://www.golfland.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου