Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΝΘΕΡΜΕΣ ΛΙΑΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΑΜΑΡΑ



Ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στα πλαίσια της 76ης Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης. Επρόκειτο για μια μεγάλου μεγέθους ομιλία, της οποίας η αξιολόγηση θα επέβαλε τη συγγραφή ενός ακόμη μεγαλύτερου κειμένου από αυτό που διάβασε στη ΔΕΘ ο Πρόεδρος της ΝΔ. Εύλογος είναι επομένως ο περιορισμός σε ορισμένα σημεία του λόγου του, σε συνδυασμό με μια προσπάθεια ολικής εκτίμησης των θέσεών του.

- Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στην μετατροπή της Ελλάδας σε «κλωτσοσκούφι» και στην εναντίωσή του με μια Ευρώπη μη δημοκρατική, όπου τηρείται «σιγή στρατώνα»

- Αναφέρθηκε σε μια «σαρωτική συνταγματική αναθεώρηση», με ριζικές αλλαγές του ισχύοντος συνταγματικού καθεστώτος σε 31 σημεία : Παραλείποντας όμως την «υποσημείωση» ότι μια αναθεώρηση , σαρωτική ή μη, απαιτεί δύο συνεχείς κοινοβουλευτικές περιόδους για την ολοκλήρωσή της.

- Έθεσε προς αναθεώρηση το ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας (νυν διακοσμητικό), την δημιουργία ασυμβιβάστου του υπουργικού και του βουλευτικού ρόλου και την εισαγωγή του θεσμού του δημοψηφίσματος κατόπιν λαϊκής πρωτοβουλίας – επιχειρώντας να υπερκεράσει προτάσεις που «ευδοκίμησαν» στο παρελθόν σε άλλους πολιτικούς χώρους , κυρίως της Πολιτικής Οικολογίας και της Αριστεράς.

- Έθεσε ως προτεραιότητα την πολιτική ανάκαμψης από τη τρέχουσα ύφεση έναντι της πολιτικής αντιμετώπισης των ελλειμμάτων – υποστηρίζοντας ότι τα εισπρακτικά και φορομπηχτικά μέτρα αυτοεξουδετερώνονται γιατί εξουθενώνουν την κοινωνία και απωθούν ή καταστρέφουν τις επιχειρήσεις…

- Έκανε αναλυτική αναφορά στην πρωτογενή παραγωγή (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία), στη μεταποιητική βιομηχανία που μπορεί να πατήσει πάνω της, στα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα που μπορούν να ανακάμψουν στις ευρωπαϊκές αγορές, στον ορυκτό πλούτο της χώρας που πρέπει να αξιοποιηθεί. Παρέλειψε τα γνωστά «ψιλά» γράμματα που απασχολούν τους ακτιβιστές της οικολογίας και σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος – στην Γκιώνα, στη Χαλκιδική και αλλαχού…

- Επιτέθηκε εναντίον του παραεμπορίου – που σήμερα δεσπόζει ακώλυτα σε κεντρικές περιοχές των πόλεων. Σχολίασε ελαφρώς τη φαρσοκωμωδία της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, παραπέμποντας σε μια κουβέντα του Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον οποίο η Θεσσαλονίκη μόνο έχει περισσότερα φαρμακεία από όσα η Αυστρία ! Πάντως δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η προσπάθεια για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων δεν μπορεί να σημαίνει την στήριξη άλλων συμφερόντων….

- Μίλησε για τη παραγωγή ενέργειας από σκουπίδια, για τη δημιουργία ναυπηγίων δεδομένης της ναυτιλίας της χώρας, για τον ποιοτικό τουρισμό : Θέματα αμφιλεγόμενα από την άποψη της ποιότητας ζωής.

- Κοντά στις παραπάνω «μπαλωθιές» έριξε και μια βόμβα, δηλαδή την εμμονή του στη πολιτική αγωγών (πετρελαίου, αερίου κλπ) της (καραμανλικής) Νέας Δημοκρατίας. Πηγαίνοντας προφανώς φιρί-φιρί για να εκνευρίσει τους Αμερικανούς, όπως ο προκάτοχός του….

- Υποσχέθηκε ταχεία θέσπιση της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)

- Αναφέρθηκε στη στρέβλωση της ιστορίας από τα σχολικά βιβλία και υποσχέθηκε την επανασυγγραφή τους υπό την εποπτεία της Ακαδημίας Αθηνών

- Συντάχθηκε με το ρεύμα ανάδειξης και στήριξης της «ελληνικότητας» - όπως στην Αγγλία, στην Ολλανδία ή στη Δανία μιλάνε για «αγγλικότητα», «ολλανδικότητα» κλπ.

- Έμεινε γενικά στη γραμμή της «Επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου» - χωρίς όμως να δείξει τις συγκεκριμένες διαδικασίες με τις οποίες οι «εταίροι» μας μπορούν να μεταπεισθούν από ένα νέο κυβερνητικό σχήμα όπως το δικό του



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν κατάφερε να σκιαγραφήσει ένα είδος «Πολεμικού Καπιταλισμού» - για να χρησιμοποιήσω από την ανάποδη ένα παλιό λενινιστικό όρο (πολεμικός κομμουνισμός): και τούτο γιατί δεν πραγματεύθηκε τις επιπτώσεις που έχει η διεθνής υφεσιακή χιονοστιβάδα και τις αντίστοιχες προσαρμογές που πρέπει να κάνει μια απόπειρα ελληνικής οικονομικής ανάκαμψης. Το σίγουρο πάντως είναι ότι επιχείρησε και πέτυχε να κάνει μια ένεση αισιοδοξίας στο ακροατήριό του : Η Ελλάδα δεν είναι για πέταμα, η οικονομία της δεν είναι μόνο αξιολύπητη αλλά και επίφοβη. Η πιθανότητα να γιορτάσουμε - ακμαίοι και ευσταλείς - το 2021 τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821, παραμένει κατά την άποψή του μεγάλη…..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου