Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ




Στο χωροταξικό πεδίο, μπορεί να υπάρχουν πολλές και διάφορες αυθαιρεσίες και αυθαίρετα, εκτός από σπίτια. Στο παρελθόν έχω αναφερθεί σε ένα αυθαίρετο αεροπλάνο (!), που σαν παλιό και εκτός λειτουργίας πλέον, εγκαταστάθηκε εντός του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας παίζοντας το ρόλο καφετέριας… Επίσης έχω κάνει αναφορές στα αυθαίρετα δέντρα (!), κοντολογίς τα δέντρα που φυτεύονται στα πεζοδρόμια εκτοπίζοντας συνήθως τους πεζούς και παίζοντας το ρόλο προέκτασης κάποιων ιδιωτικών κήπων στον δημόσιο χώρο… Η περίπτωση του «αυθαίρετου νεκροταφείου», που επιχειρήθηκε να στηθεί από το Δήμο Γλυφάδας στην καρδιά του δασικού χώρου του Υμηττού, ανήκει και αυτή στη σφαίρα της φαντασίας ορισμένων τοπικών παραγόντων της εξουσίας, που θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι τους καπνίσει….



Μιλάμε για την απόπειρα παράνομης δημιουργίας νεκροταφείου στη Α' Ζώνη Προστασίας του Υμηττού (12.8.2011,in.gr ), περί της οποίας ασκήθηκε δίωξη στον δήμαρχο Γλυφάδας Κωνσταντίνο Κόκκορη : Ο οποίος με τη συμβολή του μητροπολίτη Γλυφάδας Παύλου, κατέλαβε χώρο εντός αναδασωτέας περιοχής , προκαλώντας την αντίδραση του ΥΠΕΚΑ .…..



Γι αυτή την καραμπινάτη υπόθεση προστασίας του δημοσίου συμφέροντος διενεργείται προκαταρκτική εξέταση από τον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ αστυνομική δύναμη περιφρουρεί το χώρο -όπου μεταφέρθηκε (άκουσον-άκουσον!) και προκατασκευασμένη εκκλησία….









Σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρθηκε ότι «την Παρασκευή, 12 Αυγούστου, ο Δήμαρχος Γλυφάδας με τη συμβολή του Μητροπολίτη Γλυφάδας, ενεργώντας αυθαίρετα, κατέλαβε χώρο εντός αναδασωτέας περιοχής στην Α' Ζώνη του Υμηττού, περιοχή που φέρεται να εμπίπτει σε απαγορευτικές διατάξεις [αναδασωτέα λόγω πυρκαγιάς, προστατευόμενη με Προεδρικό Διάταγμα περιοχή, όπου απαγορεύεται κάθε χρήση για λόγους προστασίας του ορεινού όγκου], προκειμένου να εγκατασταθεί νεκροταφείο και με μη νόμιμες πρακτικές να δημιουργηθεί 'τετελεσμένο».



Η ίδια ανακοίνωση σημείωνε : «Αναγνωρίζοντας ότι είναι γεγονός η έλλειψη χώρων ταφής στην Αθήνα, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας θα προβεί, για πρώτη φορά, κατά προτεραιότητα και άμεσα, στη συνολική -και όχι αποσπασματική ανά Δήμο- χωροθέτηση νέων περιοχών για χρήση νεκροταφείων, που θα εξυπηρετούν ομάδες Δήμων του Μητροπολιτικού συγκροτήματος της Αθήνας με παρόμοιο έλλειμμα. Επισημαίνεται ότι ο Δήμος Γλυφάδας υπέβαλε μεταξύ άλλων αίτημα για ανεύρεση τέτοιου χώρου μόλις μία ημέρα (την Πέμπτη) πριν την επιχείρηση κατάληψης της αναδασωτέας έκτασης».



Μακάρι τα πράγματα να πάρουν την δέουσα εξέλιξη και το δημόσιο συμφέρον να περιφρουρηθεί σε αυτό τον ευαίσθητο περιαστικό χώρο - όμως η εμπειρία των προηγουμένων χωροθετήσεων νεκροταφείων σε δασικές περιοχές του Υμηττού (της Β ζώνης) δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος. Το νεκροταφείο Παπάγου κατέλαβε τη θέση πυκνοδασωμένου χώρου και την αντικατέστησε με δομές αμερικανικού «κοιμητηρίου» , όπου η ταφή μπορεί να γίνει μέχρι και drive in, χωρίς δηλαδή να πατήσει κανείς το πόδι του στο έδαφος(Σχετικά δες Γ.Σχίζα, «Υμηττός», εκδ. «Στοχαστής» 1991)….Κι από κοντά το κοιμητήριο Χολαργού, αντί να εγκατασταθεί ως προέκταση του πρώτου πήρε αυτοτελή μορφή και σπατάλησε κι αυτό με τη σειρά του δάσος - υποθέτω για την ενίσχυση των δημοτικών εσόδων…



Γενικά, η λογική των Δήμων ήταν μια λογική εκτατικής ανάπτυξης των λειτουργιών της πόλης, άσχετη με τη θέσμιση της καύσης των νεκρών, εις βάρος του περιβαλλοντικού πλαισίου και της μακροπρόθεσμης ποιότητας ζωής. Μακάρι να πρυτανεύσουν νέες σκέψεις στη χωροθέτηση του θανάτου, μακάρι να εξαλειφθεί η δημοτική κατεργαριά και ο τοπικισμός…



ΥΓ. Η φωτογραφία είναι από λήψη των «Γεωπόνων του Κόσμου», από τον χώρο ταφής των Βασιλέων, Πριγκίπων κλπ. στο δάσος Τατοϊου. Η ταφή είναι «αραιή» και προνομιακή, τόσο ώστε να μπορούμε να μιλάμε όχι για βασιλικό νεκροταφείο αλλά για τάφους διάσπαρτους μέσα στο δάσος. Προφανώς, πρόκειται για μια περίπτωση διαφορετική από αυτήν του αστικού «Κοιμητηρίου» (εάν υιοθετήσουμε την αισιόδοξη άποψη της Ανάστασης …)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου