Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

ΕΝΑ ΦΥΤΟ-ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ




Διάβαζα κι εγώ  τα γραφόμενα για ένα εκπληκτικό φυτό  στον δικτυακό τόπο της  Πανελλήνιας Ενωσης Επαγγελματιών Γεωτεχνικών; Επιχειρήσεων Πρασίνου των Ομάδων Google (PEEGEP,  αρχιτέκτονες  τοπίου, δασολόγοι κλπ.)  και δεν μπορούσα να καταλάβω ότι ήταν ΑΥΤΟ : Δηλαδή ΑΥΤΟ που  είχε εντυπωσιάσει κι εμένα με τα μαγικά φθινοπωρινά του φύλλα, με τις μοναδικές παραλλαγές του κίτρινου  και του κόκκινου της φωτιάς. Αυτό που θα είχε   οπωσδήποτε ενταχθεί στη δημιουργική πορεία ενός ιμπρεσιονιστή   όπως ο  Βαν Γκογκ, αν ήταν δυνατό να το  συναντήσει στην επίπεδη χώρα όπου έζησε.. Αυτό που  τόσες και τόσες φορές  είχα παρατηρήσει, στα υψώματα της Εύβοιας, στη Βόρεια Ελλάδα, εδώ κι εκεί, το  «ονοματοθετημένο» από τους επιστήμονες ως  Cotinus coggygria – κάτι κοντινό με τον «κότινο», το κομμάτι της αγριελιάς δηλαδή,  που αντί διπλώματος ή κυπέλλου δινόταν στους πρωταθλητές της αρχαιότητας…

Από την Βικιπαίδεια μαθαίνω ότι  το «λεγάμενο» εμφανίζεται στην Ευρασία  γενικώς και είναι γνωστό ως smoketree ή  Purple smoke bush – αντίστοιχα ως «καπνόδεντρο»,ή «θάμνος του βαθυκόκκινου καπνού» -   προφανώς λόγω της περίεργης υφής  των ανθέων του. Κι από ένα σημείωμα του Γ. Καρέτσου (ΕΘΙΑΓΕ) μαθαίνω ότι πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα – με μοσχεύματα και με σπέρματα – ότι αναπτύσσεται σε υψόμετρο 300-600 μέτρων, κι ακόμη ότι   δεν φιλοξενείται  στα φυτώρια, για άγνωστους λόγους…

Να υποθέσω ότι το περιφρονούν οι φυτωριούχοι προς όφελος διαφόρων «εξωτικών ειδών» , που σνομπάρουν ευκολότερα τους ευκατάστατους + τις υπηρεσίες των Δήμων; Δεν αποκλείεται…. Περισσότερο σίγουρο  είναι ότι τον συγκεκριμένο θάμνο-καλλονή περιφρονούν  οι  δικοί μας εικαστικοί καλλιτέχνες. Το φυτό τους ρίχνει κάθε Φθινόπωρο το γάντι, αλλά αυτοί – ίσως από φόβο-  μονομαχούν αλλού….  


ΥΓ1. . 26 Ιουλίου

Τελικά, σε μεταγενέστερο σημείωμά του, γράφει ο Κώστας Δεληγιάννης :
«Τον Κόττυνο( Σημ. Οικονικής : κατά την δική του ορθογραφία…),και στις δύο αποχρώσεις ,έχει καλλιεργήσει στα φυτώρια του και τοποθετήσει σε δρόμους της Λάρισας από ετών η Γεωτεχνική Υπηρεσία του Δήμου.
Τα πρώτα μοσχεύματα (και σπόρια ; )είχαν συλλεχθεί από την κοιλάδα των Τεμπών και από τα πρανή του Κισσάβου. Γενικά ,μια σειρά ημίδενδρα (έτσι τα λέγαμε) καλλιεργήθηκαν στα φυτώρια ,ιδιαίτερα για αντικατάσταση των ληγούστρων που πάγωσαν στον καταστροφικό παγετό τον Δεκέμβρη του 2000…..Πληροφορίες μπορείτε να πάρετε από τις τεχνολόγους του Δήμου Λαρισαίων κ.κ. Μπεργιάννη και Αναστασίου που χειρίστηκαν την αναπαραγωγή και εγκατάσταση και του φυτού αυτού εκείνη την περίοδο, ιδιαίτερα σε ότι έχει σχέση με το δυσμενές περιβάλλον (-32 έως +48 βαθμοί Κελσίου) θερμοκρασιών της Λάρισας.

ΥΓ2 Η (νέα φωτογραφία είναι της Βαρβάρας Βλαβιανού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου