Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ, Η ΕΛΛΑΔΑ. ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΑΟΣ;



Ενώ στην Ελλάδα  των Μνημονίων μια νέα προσφυγιά αναδύεται – καθώς δεκάδες χιλιάδες νέοι δηλώνουν τη διάθεσή τους να εκπατρισθούν – κάποιοι «προς γνώση και συμμόρφωση» όλων μας ανακαλούν στη μνήμη τους τη παλιά μετεμφυλιακή προσφυγιά…Είναι οι   συμμετέχοντες  στο   “River party” στο Νεστόριο της Καστοριάς (1-3 Ιουλίου), που έδωσαν στοχαστικές νότες  για έναν ιστορικό  κύκλο που έκλεινε και  υποδείξεις για έναν  άλλο που πιθανότατα  ανοίγει ….

Ακολουθεί το κείμενο μιας μικρομέγαλης «Ελληνοπολωνικής παρέας», που περιγράφει τη μικρή-πικρή Οδύσσεια των ανθρώπων της μετεμφυλιακής εποχής και τη ζωή τους – «με τα μυαλά στην Ελλάδα»


Γεννηθήκαμε  και μεγαλώσαμε στην Πολωνία, «στα ξένα» μας  έλεγαν οι γονείς μας . Οι ίδιοι αισθανόμασταν πως έχουμε δυο πατρίδες, με πιο κοντινή την μακρινή Ελλάδα. Ζούσαμε ελληνικά, μιλούσαμε ελληνικά στο σπίτι, πήγαμε ελληνικό σχολείο, που φρόντισαν να στήσουν οι οργανώσεις των ελλήνων πολιτικών προσφύγων στην Πολώνια, όπως και σε άλλες   χώρες .
Και το πολυπόθητο όνειρο, για κάθε ένα από εμάς τους περίπου 5.500 έλληνες της  Πολωνίας και η ευχή που έδιναν στο γιορτινό μας τραπέζι («και του χρόνου στην πατρίδα»…), πραγματοποιήθηκε με την καθιέρωση της  Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Η εδώ εγκατάσταση δεν ήταν και τόσο εύκολη, όσο την φανταζόμασταν, όλα όμως τα υποφέραμε  με την αισιοδοξία ότι στην πατρίδα θα τα καταφέρουμε καλά.
«Η επιστροφή στην πατρίδα, για την οποία κλαίγαμε χωρίς να την έχουμε δει ποτέ από κοντά, ήταν το παν. Πέρασαν χρόνια, μας, ώσπου να ενσωματωθούμε στην τοπική κοινωνία, μας όλοι οι μετανάστες, άλλωστε. Όλα ήταν τόσο όμορφα και ελκυστικά, αλλά και παράξενα ταυτόχρονα. Μας αντιμετώπισαν στην αρχή ως ξένους, καθώς η προφορά μας έδειχνε πως δεν είμαστε από εδώ. Ακόμα και το πανεπιστήμιο ήταν διαφορετικό από αυτό της  Πολωνίας

Η Ελένη, ο Λάζος και άλλα περίπου 400 παιδιά πολιτικών προσφύγων από την Πολωνία, έδωσαν ραντεβού, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στο Νεστόριο Καστοριάς, για τη συνάντηση «Γράμμος 2011», εκεί όπου παίχθηκε η τελική πράξη του εμφυλίου πολέμου. Για να τιμήσουν τους  αγώνες των γονιών μας, που έφυγαν με την αίσθηση ότι δεν δικαιώθηκαν και έζησαν ξεχασμένοι, με μόνη ηθική ικανοποίηση τη αναγνώριση της  αντιστασιακής τους  δράσης. Για να θυμηθούν τα παλιά, αλλά και να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις για πολλά θέματα, ακόμη και κάποια που θεωρούνται ταμπού.
Όλα ξεκίνησαν με τη δημιουργία μιας άτυπης οργάνωσης, που την ονόμασαν «Μετά», νιώθοντας την ανάγκη μας συλλογικότητας, χωρίς κομματικό  υπόβαθρο, με κοινό σημείο την αφετηρία και τη διαδρομή που ακολουθήσαμε.
«Είναι για εμάς ένα νέο ξεκίνημα, μία ευκαιρία να ανταμώσουμε, γι αυτό και προέκυψε η ανάγκη μας δημιουργίας μας άτυπης ομάδας προβληματισμού και δράσης, στην οποία δεν έχουμε διοικητικά όργανα», θα  πει η Ελένη Γιουβρή. «Στην περσινή μας συνάντηση βρεθήκαμε με κάποια από τα παιδιά μετά από σχεδόν σαράντα χρόνια. Μας έσμιξε το ίντερνετ, μέσα από την πολωνική ιστοσελίδα «η τάξη μου», όπου αναζητήσαμε φίλους και γνωστούς».
Βρεθήκαμε στο Νεστόριο της Καστοριάς,  με καλλιτέχνες, Έλληνες και μη, από την Πολωνία, μαζί μας και η Κατερίνα, που ταξίδεψε  για να τραγουδήσει ειδικά στην εκδήλωση, καθώς δηλώνει λάτρης της  Ελλάδας και του ελληνικού πολιτισμού. Η πολωνή καλλιτέχνης ερμήνευσε  έργα των Θεοδωράκη, Χατζηδάκη, Κουγιουμτζή και Λοΐζου, σε ενορχήστρωση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου. Από κοντά  το συγκρότημα «Gravity», από την Αλεξανδρούπολη, το οποίο παίξει παλιά μπλουζ και ροκ κομμάτια, ο Γιώργος Σκόλιας, που έχει μια μακρόχρονη και επιτυχημένη καλλιτεχνική σταδιοδρομία στην Πολωνία, ο Άνθιμος Αποστόλης «ΤΡΙΟ», που βρήκε το δικό του δρόμο στην Ελλάδα, κ.ά.
Την έναρξη της  συνάντησης κηρύξε  ο Δήμαρχος Νεστορίου, Χρήστος Γκοσλιόπουλος, με τον οποίο οι «Μετά» έχουν θεσπίσει μία πολύ καλή συνεργασία.
Την δεύτερη μέρα  πήγαμε στο Γράμμο μέχρι τη θέση «Χάρος», στο χωριό Κοτύλη, που χρωστά το όνομα του στην ηρωική απόφαση μιας ομάδας ανταρτών να θέσουν τέρμα στη ζωή μας, πηδώντας στο γκρεμό αντί να παραδοθούν, κατά την διάρκεια του Εμφύλιου Πολέμου. . Την περιήγηση στο Γράμμο έκανε  ο καθηγητής Γιάννης Μότσιος, μεγάλος λάτρης και γνωστής του βουνού.
Οι «Μετά» έχουν δημιουργήσει και δική τους  ιστοσελίδα:http://www.meta.org.gr/, μέσω της οποίας προβάλλονται πολιτιστικές εκδηλώσεις


ΥΓ
Η φωτογραφία είναι από τη κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο πεσόντων του Γράμμου. Εν όψει, ο Νίκος Στεφανής με τη γυναίκα του …..



2 σχόλια: