Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΡΕΛΟΦΡΟΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΙΝΟΦΙΛΟΥΣ…..


Ο Δημήτρης Καμπούρογλου, Ακαδημαϊκός με ιδιαίτερες επιδόσεις στην αθηναϊκή ιστοριογραφία, έγραφε κάποτε ότι «ο Υμηττός χωρίζει τον κόσμο του πνεύματος από τον κόσμο του οινοπνεύματος», εννοώντας αντίστοιχα τον χώρο του αθηναϊκού λεκανοπεδίου και της πεδιάδας των Μεσογείων….Έτσι όμως «καπέλωνε» τους εντός των αθηναϊκών τειχών κρασοπατέρες της εποχής, τους λεγόμενους «βαρελόφρονες» …Γιατί ακόμη και στη δεκαετία του 50 και 60, υπήρχε ο γελοιογράφος Αρχέλαος, με εξειδίκευση στο «Κόμμα των βαρελοφρόνων» και στους μπεκρήδες υπό γυναικείο ζυγό… Ύστερα ήλθαν άλλοι καιροί, με εγχειρήματα όπως αυτό της εκτόπισης του ελληνικού κρασιού από την μπύρα ή το ουϊσκι, με ολικό σχεδόν παραγκωνισμό του πιο αθηναϊκότερου των ποτών – της ρετσίνας – προς χάρη πιο «σικάτων» γεύσεων. Ευτυχώς δεν τσιμπήσαμε, κάπου αντιδράσαμε ,γι αυτό και ξαναγυρίσαμε στις ρίζες, χωρίς όμως να αποκαταστήσουμε τη ρετσίνα στο μεσοπολεμικό της βάθρο…Ξαναγυρίσαμε, ακολουθώντας εκείνη τη σπειροειδή εξέλιξη που προέβλεψε γνωστός «κομμουνιστοπατέρας», αφήνοντας πίσω τον ιστορικό τύπο του βαρελόφρονα, ξεκομπλαρισμένοι πλέον και από ένα σημείο υπερήφανοι για τα ελληνικά μας κρασιά.

Λαμβανομένων λοιπόν υπόψη όλων αυτών και πολλών άλλων , αξίζει να χαιρετίσουμε τη διαλεκτική μετάβαση στη φάση της οινοφιλίας. Και να χαιρετίσουμε ένα θεσμό που εννοώ να τον προμοτάρω «στα ίσια», έστω κι αν σε κάποιους φαίνεται διαφήμιση : Είναι η ΔΙΟΝΥΣΙΑ , έκθεση κρασιού της Ελλάδας, που θα ανοίξει τις πύλες της το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Φεβρουαρίου (11:00-20:00), στο Ζάππειο Μέγαρο Αθηνών. Φέτος, περισσότερες από 120 οινοποιίες απ’ όλη τη χώρα αναμένεται να εκθέσουν τα κρασιά τους. Ιδιαίτερα αυξημένη θα είναι η παρουσία πρωτοεμφανιζόμενων σε έκθεση οινοποιών. Τόσο αυτοί, όσο και οι καταξιωμένοι συνάδελφοί τους δείχνουν την αλματώδη ανάπτυξη του ελληνικού κρασιού, που τα τελευταία δέκα χρόνια αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στα Διονύσια. Δήλωσε ο διευθυντής της διοργανώτριας εταιρείας Vinetum, Ντίνος Στεργίδης : «Τα ελληνικά οινοποιεία έχουν προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, με καινούργια προϊόντα και πιο χαμηλές τιμές και περιμένουν τον κόσμο για να τα παρουσιάσουν». Κάθε επισκέπτης της έκθεσης θα λαμβάνει ένα αναμνηστικό ποτήρι γευσιγνωσίας και στη συνέχεια θα μπορεί να δοκιμάζει ελεύθερα όσα κρασιά επιθυμεί. . Ανάμεσα στα κρασιά αυτά βρίσκονται μερικές από τις καλύτερες και πλέον ακριβές φιάλες του ελληνικού αμπελώνα, πολλές νέες κυκλοφορίες και σημαντικές ετικέτες από τον παγκόσμιο αμπελώνα. Το εισιτήριο της έκθεσης κοστίζει 10€ και ισχύει και για τις 2 ημέρες διεξαγωγής της. Πληροφορίες www.dionysia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου