Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…


Μελετάμε την Ιστορία γιατί η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Για την ακρίβεια : Η Ιστορία είναι «επαναλήψιμη», επιδεκτική αναπαραγωγής σε έναν άλλο χρόνο, εάν συντρέξουν οι ίδιες αιτιώδεις σχέσεις.
Η ανοχή απέναντι στο γερμανικό καθεστώς των πρώτων χρόνων της δεκαετίας του 30, έφερε την στρατιωτικοποίηση του Δάντσιχ, την προσάρτηση της Αυστρίας και της Τσεχοσλοβακίας, τελικά τον παγκόσμιο πόλεμο. Έχω υπόψη μου το υπέροχο βιβλίο του Αμερικανού Μάντελ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936,όπου μεταξύ άλλων έθιγε και το επεισόδιο του Δάντσιχ δυο χρόνια πριν, το 1934 : Δείχνοντας πόσο διστακτικά και δειλά ξεκινούσε το Ράϊχ τις επεκτατικές του επιχειρήσεις, και πόσο ανεκτικά έως ανεγκέφαλα αντιμετωπιζόταν από τις δυνάμεις που είχαν επιβάλλει το 1919 τη Συνθήκη των Βερσαλλιών….
Σήμερα η ανοχή της γερμανικής πολιτικής και των στοχεύσεών της για πρωτοκαθεδρία στην Ευρώπη «και ό,τι ήθελε προκύψει», απειλεί να φέρει το χειρότερο στη θέση του κακού. Απέναντι σ’ αυτή τη κατάσταση, ο καθένας πρέπει να ανακαλύπτει ένα «μετερίζι πάλης» και να συνδράμει τον αγώνα για δημοκρατικές και αλληλέγγυες διακρατικές σχέσεις.....
Μια τέτοια συνδρομή καταβάλλεται και από το ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, που επιμένει στο να φέρει τη σύγχρονη Γερμανία προ των ιστορικών ευθυνών της και ταυτόχρονα στο να φωτίσει μια σημαντική πτυχή των μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας οικονομικών «δοσο-ληψιών».
Σε ανακοίνωση του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ στις 6.1.2011 (Πρόεδρος Μ.Γλέζος- Γενικός Γραμματέας Γ.Μαχαίρας) γίνεται αναφορά στην εκδίκαση τον Ιούνιο αυτής της χρονιάς, προσφυγής της Γερμανίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, κατά της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ιταλίας, με την οποία και κρίθηκε νόμιμη η κατάσχεση γερμανικού ακινήτου στην πόλη της Φλωρεντίας για την πληρωμή μέρους του ποσού που επιδικάστηκε από τα ελληνικά δικαστήρια στους κατοίκους του Διστόμου. Σημειώνεται ότι το ιταλικό δικαστήριο απέρριψε τη γερμανική ένσταση περί ετεροδικίας, που απέβλεπε στην κρίση του ζητήματος από γερμανικά δικαστήρια….
Κατά την ανακοίνωση του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, η κατάσχεση του γερμανικού ακινήτου στη Φλωρεντία έγινε επειδή ο Έλληνας Υπουργός της Δικαιοσύνης δεν επέτρεψε την εκτέλεση της απόφασης αυτής σε βάρος Γερμανικής περιουσίας που βρίσκεται στην Ελλάδα ! Όμως πέρα από αυτό, το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας μας έκρινε: α) ότι η Γερμανία έχει το δικαίωμα της ετεροδικίας και β) ότι τα θύματα της γερμανικής κατοχής δεν έχουν δικαίωμα ατομικής αγωγής κατά του Γερμανικού Δημοσίου και η αποζημίωσή τους είναι θέμα διακρατικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες ουδέποτε έγιναν και ουδέποτε θα γίνουν αν δεν το επιβάλλει ο Ελληνικός Λαός….
Αναφέρει επί λέξει η ανακοίνωση του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ :
«Αν δεν είχε διαπράξει τα εγκλήματα αυτά η Ελληνική Κυβέρνηση και η Ελληνική Δικαιοσύνη, θα είχε το δικαίωμα η Χώρα μας, μέχρι τις 15/1/2011 να παρέμβει στο Δικαστήριο της Χάγης υπέρ της Ιταλίας και να ζητήσει την απόρριψη της γερμανικής προσφυγής, ώστε να πάρουν οι κάτοικοι του Διστόμου ένα μικρό μέρος της αποζημίωσης που τους επιδίκασαν τα ελληνικά δικαστήρια (τα δικαστικά έξοδα). Δυστυχώς, η παρέμβαση αυτή δεν θα γίνει. Πρώτον, διότι έχουν προηγηθεί τα αναφερόμενα στην προηγούμενη παράγραφο εγκλήματα της Ελληνικής Κυβέρνησης και δεύτερον, διότι και χωρίς αυτά η κυβέρνησή μας δεν θα τολμούσε να παρέμβει. Για τους λόγους αυτούς παρεμβαίνει το Συμβούλιό μας με την παρούσα ανακοίνωση και α) καταγγέλλει για μια ακόμα φορά την εγκληματική συμπεριφορά των ελληνικών κυβερνήσεων σε βάρος του Ελληνικού Λαού και υπέρ της Γερμανίας και β)καλεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να σταθεί στο ύψος του, να μην καμφθεί από τις γερμανικές και φιλογερμανικές πιέσεις και να απορρίψει την γερμανική προσφυγή κατά της απόφασης του Αρείου Πάγου της Ιταλίας, με την οποία επικυρώθηκε η κατάσχεση γερμανικού ακινήτου κειμένου στη Φλωρεντία της Ιταλίας προς μερική -έστω και ελάχιστη- αποζημίωση των θυμάτων του Διστόμου»…...
YΓ.
Η φωτογραφία είναι από την εκδήλωση έξω από τη Γερμανική Πρεσβαία, στις 5.1.2011, σε υπόμνηση της σφαγής του Διστόμου στις 10 Ιουνίου 1944





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου