Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ



Ο Λε Κορμπυζιέ, πρωτοπόρος του Μοντερνισμού και φιλέλληνας , έλεγε ότι «η πόλη είναι κατάσχεση της φύσης από τον άνθρωπο»….


Δική του ήταν η ιδέα μιας αστικής ανάπτυξης σε πυλωτές, με στόχο την εξοικονόμηση επιφανειακού χώρου χωρίς να περιοριστεί ο συνολικά δομημένος χώρος , ο τόσο απαραίτητος για τις ανθρώπινες ανάγκες…


Η «Καταστασιακή Διεθνής» και ιδιαίτερα ο αρχιτεκτονικός της κλάδος, πλειοδότησε έναντι του Κορμπυζιέ, βάζοντας το ζήτημα όχι μόνο των «υπο-κείμενων» επιφανειών (δηλαδή στις πυλωτές, κάτω από τον κτιριακό όγκο…), αλλά και των «υπερ-κείμενων» , αυτών που είναι υπεράνω του κτιρίου και αποτελούν τις ταράτσες : Των επιφανειών που θα μπορούσαν να είναι ταρατσόκηποι ή κάτι ανάλογο….


Το Καταστασιακό όραμα προέβλεπε ότι


«…..οι ταράτσες σχηματίζουν έναν υπαίθριο χώρο, που επεκτείνεται σε όλη την επιφάνεια της πόλης και που μπορεί να αποτελείται από αθλητικά γήπεδα, πεδία προσγείωσης αεροπλάνων και ελικοπτέρων, καθώς και να χρησιμεύει για τη διατήρηση μιας βλάστησης. Θα υπάρχουν παντού προσβάσεις στις ταράτσες, με σκάλες και ασανσέρ….»( Internationale Situationniste, Νο 3, «Μια διαφορετική πόλη για μια διαφορετική ζωή», εκδόσεις ΑΚΜΩΝ)


Σήμερα η ιδέα μιας «αποζημίωσης» της φύσης για τις «κατασχέσεις» που υπέστη στην πορεία της αστικής ανάπτυξης, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Απόδειξη η ΗΜΕΡΙΔΑ για τα φυτεμένα δώματα – ομολογουμένως πολύ πιο μετριοπαθής από τις στοχεύσεις των «Καταστασιακών» της περιόδου 1958-1969, αλλά και πιο ρεαλιστική στις παρούσες συνθήκες.


Φαίνεται όμως ότι αυτό το «ανάκτηση του χαμένου εδάφους» στον τίτλο της ημερίδας, προκάλεσε αντιρρήσεις από την πλευρά των γεωτεχνικών, για διάφορα ζητήματα αλλά και σχετικά με το «μητρικό πέτρωμα» αυτού του «εδάφους» : Το οποίο δεν μπορεί να είναι το μονωτικό υλικό ή το τσιμέντο (Σεκλιζιώτης,Peegep@googlegroups.com)….


Η εδαφογένεση πατάει όντως σε ένα «μητρικό πέτρωμα», αλλά τα τελευταία χρόνια ο όρος υφίσταται – όπως και πολλοί άλλοι – ένα «κούρσεμα» και μια καταχρηστική ή μεταφορική χρήση σε άλλα πεδία. Απόδειξη το «Terraformation» - που μεταφράζεται συνήθως ως «γαιοσχηματισμός» - και σημαίνει τις υπό εξέλιξη τεχνολογίες για τον σχηματισμό βιόσφαιρας σε άξενα περιβάλλοντα άλλων πλανητών…


Δεν είμαι σε θέση να σχολιάσω τις τυχούσες αστοχίες κάποιων ειδικών επιστημόνων, αλλά θεωρώ σημαντική τη διαχείριση της όλης «επιδερμίδας του χώρου», όλων των επιφανειών της πόλης, με στόχο τα γνωστά , βιοκλιματικά, αντιπλημμυρικά, αισθητικά και φιλοζωϊκά αποτελέσματα. Υποστηρίζω μάλιστα ότι ήταν παράλειψη των προεκλογικών προγραμμάτων το να μην αναφερθούν στις συνηθισμένες, άφρονες τσιμεντοποιήσεις και επικαλύψεις του «αστικού εδάφους» με σκληρά υλικά – εκτός αν έγινε κάποια τέτοια αναφορά και μου διέφυγε, μέσα στον καταιγισμό των θεμάτων….



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου