Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΠΟΥΜΠΟΥΛΑ




Στις απαρχές της αυτή η κυβέρνηση, μέσα από το στόμα πρωτοκλασάτων στελεχών της, έλεγε και ξανάλεγε -εν είδει βαθυστόχαστου γνωμικού - ότι "ο Τουρισμός είναι η βαρειά βιομηχανία της χώρας". Και όλοι όσοι συγκλίναμε στην κριτική της τουριστικής μονοκαλλιέργειας,αισθανόμασταν μια ουσιαστική ενόχληση μπροστά σε αυτή την άποψη - γιατί ακριβώς περιμέναμε την ανάληψη δράσεων για την κατά το δυνατό πιο σύμμετρη ανάπτυξη της οικονομίας : Για την άρθρωση του τουρισμού με τον αγροτικό τομέα, για την ανάπτυξη του αγροτουριστικού υβριδίου, για την ενίσχυση ή επανάκτηση της αυθεντικότητας του ελληνικού - παραγωγικού και φυσικού - τοπίου.Για την ενίσχυση κάποιων βιώσιμων τομέων και την ανάδειξη ποιοτικών προϊόντων με ειδική και μη συγκρίσιμη ταυτότητα - όπως είχε υποστηρίξει μέχρι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας....


Όμως το εισπρακτικό αμόκ της κυβέρνησης και η διαφαινόμενη επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, την σπρώχνει σε επιλογές υπό το κράτος πανικού. Μια από αυτές είναι και η παράδοση της χώρας στην Αιολική Βιομηχανία : Η οποία παράδοση συνεπάγεται, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, τον ευτελισμό του ελληνικού τοπίου και την κατακρεούργηση της φύσης.


Το ελληνικό τουριστικό προϊόν με τις συναφείς παπάρες**, όπως "The country chosen by the Gods" (Η χώρα που διαλέχθηκε από τους θεούς)και άλλα ηχηρά παρόμοια, στηρίζεται ή στηριζόταν μέχρι προ τινος στο τοπίο. Κάνοντας το τοπίο δύσμορφο , η κυβέρνηση από πρώτη όψη υπονομεύει τη βαρειά (και ασήκωτη...) τουριστική βιομηχανία.


Εδώ όμως εγείρεται ένα ερώτημα : Μήπως υπάρχει μια κυβερνητική μεταστροφή στην όλη υπόθεση, που ευνοεί τις τουριστικές μεγακατασκευές και τις μονάδες all inclusive, που τελικά στηρίζουν την ανάπτυξή τους στον ενσταυλισμένο και υποκινητικό τουρίστα ; Μήπως τελικά αυτό το μοντέλο, που βασίζεται σε μεγάλες επενδύσεις αναψυχής, καζίνα και πολυτελή σπορ, αφήνει τελικά την ύπαιθρο και τις παραδοσιακές - αποκεντρωμένες τουριστικές μονάδες στην τύχη τους; Μήπως τελικά έχουμε να κάνουμε με ένα "σετ" αφενός συγκεντρωποιημένου τουρισμού πολυτελών υποδομών και αφετέρου μπαχαλοποίησης της μείζονος φύσης;


Η σπουδή για επενδύσεις τουρισμού πολυτελείας κλπ. στον χώρο του Ελληνικού και αλλού, οπωσδήποτε δείχνει κάτι . Κάτι δείχνει επίσης και η προέλαση των αιολικών υπό συνθήκες κρίσης. Για ένα κατεξοχήν τουριστικό νησί όπως η Άνδρος, γράφει ο Αλέξανδρος Μαβής, εκπρόσωπος του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου:


 



"Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανακοίνωσε την αδειοδότηση ακόμη 320 ΜW αιολικών σταθμών στην Άνδρο, εκτός από τους τρεις στο Κόρθι και τον έναν στο Μακροτάνταλο, ανεβάζοντας το σύνολο κοντά σε 400 MW . Πρόκειται για 120 MW από τη ΔΕΗ ... και 170 ΜW από τον όμιλο Κοπελούζου στον ορεινό όγκο του Πετάλου, εντός περιοχής NATURA.


Όσο οι εξελίξεις επιταχύνονται το χάσμα της πληροφόρησης διευρύνεται και δυστυχώς οι προβλέψεις μας για μετατροπή της Άνδρου σε αιολική βιομηχανία επιβεβαιώνονται......Τα φαραωνικά αυτά έργα απαιτούν εκατοντάδες χιλιόμετρα καλωδίων και δρόμους τεραστίου πλάτους και ακόμη δύο έργα διασύνδεσης με τους αντίστοιχους υποσταθμούς, απαιτώντας χιλιάδες στρέμματα και απαξιώνοντας δεκάδες χιλιάδες. Είναι αυτή η χωροθέτηση με «λογικούς όρους» και «επιστημονικά καθορισμένα όρια» που εννοεί ο κ Καλιβρούσης των Οικολόγων Πρασίνων στον αντίλογό του;"


Στις 4.10.2010 έγινε εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Εταιρεία Ανανεώσιμης Ενέργειας) όπου το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου προσπάθησε να κοινοποιήσει τις απόψεις του.


Να τι είπε το δίκτυο σε σχετική ανακοίνωσή του :



" θελήσαμε να αφήσουμε στη Γραμματεία το ενημερωτικό μας κείμενο στην αρχή της ημερίδας, αλλά με παρέμβαση του Προέδρου της ΕΛΕΤΑΕΝ (Παπασταματίου) δε μας επετράπη. Καθώς, όμως, προς το τέλος της ημερίδας λάβαμε το λόγο για 2 λεπτά, ενημερώσαμε τους παρευρισκόμενους για το γεγονός αυτό και πως προφανώς πίσω από αυτή την ενέργεια (να μη μοιράσουμε το υλικό μας) υπάρχει η σκοπιμότητα να τσουβαλιάζονται όλοι όσοι έρχονται σε αντίθεση με τα σχέδια της ΕΛΕΤΑΕΝ ως «φαιδροί» και «ανενημέρωτοι» (ακούστηκε 2-3 φορές μέσα στην ημερίδα ότι όσοι αντιδρούν έχουν φαιδρά επιχειρήματα). «Εκθέτοντάς» τους, λοιπόν, στο ακροατήριο «πετύχαμε» να αφήσουμε τα φυλλάδια στη Γραμματεία για να μπορέσουν να τα προμηθευτούν όσοι ενδιαφέρονται. Επισημάναμε, επίσης, το γεγονός ότι τελικά «κρύβονται» πίσω από τον όρο ΑΠΕ για να προωθήσουν αποκλειστικά τους αιολικούς σταθμούς...."



ΥΓ


Ορισμός "Παπάρας" , Γ.Σχίζα, Αυγή 15.10.2002 : :«αποτελεί τρόπον αναμείξεως τεμαχίων άρτου με ζουμιά πάσης μορφής και προελεύσεως και παρά την αποδοκιμασίαν της από τους οδηγούς υγιεινής διατροφής καταναλώνεται ευχαρίστως»



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου