Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου, κρίση και Πυρηνικά


----------------------------------------------------------------------------------------------

Βυθισμένοι μέσα στις συζητήσεις για την κρίση, για τις εκλογές και για τα ...τρία κακά της μοίρας μας, ξεχνάμε ότι η ζωή έξω απο το νοητικό μας γκέτο συνεχίζεται - το ίδιο και οι απειλές εναντίον της...Γι αυτό πολλοί από εμάς ενδεχομένως δεν σημείωσαν την Εβδομάδα του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό, 24-31 Οκτώβρη,όπως φυσικά και την Εκδήλωση-συζήτηση για τους παγκόσμιους εξοπλισμούς και την οικονομική κρίση, που θα γίνει σήμερα το απόγευμα στην οδό Σίνα και Βησσαρίωνος , στην αίθουσα της ΟΤΟΕ, ώρα 6μμ

Η εκδήλωση οργανώνεται από το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ), το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου (ΑΠΜ) και τους Έλληνες Γιατρούς κατά των Πυρηνικών (IPPNW/Ελληνικός κλάδος). Στην εκδήλωση, που θα συντονίσει ο"συνήθης" Πάνος Τριγάζης και θα χαιρετίσει η αντιπρόεδρος του ΑΠΜ Όλγα Αθαννίτη, ομιλητές θα είναι οι Χρ.Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο πανεπιστημιακός και συγγραφέας Κ.Γρίβας, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Pittsburg Mike-Frank Epitropoulos και από το IPPNW η Μ.ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ στην οποία ανήκει το παρακάτω πόνημα....

---------------------------------------------------------


Τα πυρηνικά όπλα και όλη η πυρηνική τεχνολογία αναπτύχθηκαν σε πλαίσια υψίστης ασφαλείας. Έτσι και η πυρηνική οικονομία παρέμεινε σε πλαίσια μυστικότητας, και μόνο μερικοί παλαιότεροι αριθμοί έχουν γίνει γνωστοί. Όταν συνειδητοποιήσουμε τα ποσά, που έχουν σπαταληθεί καταλαβαίνουμε γιατί οι κυβερνήσεις κρύβουν τα δεδομένα.


Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ανέρχονται στο 1,464 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, δηλαδή 122 δις το μήνα, 28 δις τη βδομάδα 4 δις την ημέρα, 167 εκατομμύρια την ώρα, 2,8 εκατομμύρια το λεπτό, 46.400 το δευτερόλεπτο.


Με αυτά τα χρήματα κάθε δευτερόλεπτο, η ανθρωπότητα θα μπορούσε να προσφέρει σε 1.860 παιδιά του τρίτου κόσμου, μόρφωση, τροφή, καθαρό νερό και περίθαλψη. Ή θα μπορούσαμε να προστατεύσουμε από την εκμετάλλευση 3,7 εκατομμύρια εκτάρια δάσους στον Αμαζόνιο. Ή θα μπορούσαμε να προσφέρουμε σε 372 οικογένειες την πρόσβαση σε καθαρό νερό για ένα ολόκληρο χρόνο γλιτώνοντάς τις από τις σχετικές ασθένειες.


Ας παίξουμε κάνοντας την αναγωγή σε λεπτό, ώρα, μήνα και χρόνο για να υπολογίσουμε τη σπαταλά η ανθρωπότητα στους εξοπλισμούς.



Αν και δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες για τα ποσά που ξοδεύονται για τα πυρηνικά κάθε χώρας οι πιο αξιόπιστες μετρήσεις έρχονται από τις ΗΠΑ οι οποίες ξόδεψαν τουλάχιστον 52 δις στα πυρηνικά όπλα το 2008. Ξέρουμε επίσης ότι τα βρετανικά πυρηνικά υποβρύχια Τριντέντ στοιχίζουν περίπου 3,7 δισεκατομμύρια το χρόνο. Η Γαλλία ξόδεψε 2,7 δις κάθε έτος από το 2002-2008 για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι οι τρεις πυρηνικές δυνάμεις ξόδεψαν πάνω από 58 δις δολάρια το έτος για τα πυρηνικά τους όπλα. Σε αυτό το κόστος δεν συμπεριλαμβάνονται όσα ξόδεψαν η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, το Ισραήλ ή η βόρεια Κορέα.


Γνωρίζουμε ακόμη ότι για την δημιουργία των πυρηνικών τους οπλοστασίων οι ΗΠΑ ξόδεψαν 5,5 τρις και η Γαλλία 1,5 τρις δολάρια. Σήμερα οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ξοδεύουν ετήσια τουλάχιστον 35 δις για τη φύλαξη των αποθηκών, την έρευνα και την ανάπτυξη του πυρηνικού τους οπλοστασίου. Σε αυτό το κόστος δεν περιλαμβάνονται οι βλάβες στην υγεία και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ούτε τα οικονομικά κόστη από την απώλεια ζωών ή εργατοωρών λόγω ασθένειας ή το αυξημένο κόστος στις δαπάνες περίθαλψης. Δεν συνυπολογίζεται και το κόστος συντήρησης και αποθήκευσης, το οποίο ανέρχεται στα 320 δις .


Η εμπειρία από την εφαρμογή των συνθηκών START I και INF έδειξαν ότι το κόστος της αποδιάρθρωσης των πυρηνικών είναι εξ ίσου υψηλό. Οι ΗΠΑ ξόδεψαν για την αποδόμηση των πυρηνικών τους στα πλαίσια των ανωτέρω συμφωνιών 31 δις, ενώ το κόστος καθαρισμού των περιοχών ανέρχεται σε επί πλέον 365 δις δολάρια. Η Ρωσία απειλούσε να σταματήσει το πρόγραμμα αφοπλισμού λόγω του υψηλού κόστους. Γιαυτό το λόγο οι ΗΠΑ τους κατέβαλε 10 δις για να εξασφαλίσει την φύλαξη του σχάσιμου υλικού και του υψηλά εμπλουτισμένου Ουρανίου από τις αποσυναρμολογημένες βόμβες.


Στην περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αυτά τα ποσά κρίνονται παράλογα την ώρα που και οι ΗΠΑ εμφανίζουν οικονομικά προβλήματα. Εξοργίζουν όχι μόνο εμάς στην Ελλάδα, οι οποίοι σήμερα βιώνουμε την περιστολή μισθών και συντάξεων, την καλπάζουσα ανεργία και την συρρίκνωση κάθε κοινωνικής κατάκτησης, Αποτελεί ντροπή κυρίως για τον Τρίτο κόσμο. Κάθε χρόνο 25-30 εκατομμύρια παιδιά προσβάλλονται από Παρωτίτιδα. Από αυτά 164.000 πεθαίνουν λόγω των επιπλοκών της νόσου, ενώ πολύ περισσότερα επιβιώνουν με βαριές αναπηρίες, όπως τύφλωση, κώφωση και διανοητική υστέρηση. Σήμερα κανένα παιδί δεν επιτρέπεται να ασθενεί από Παρωτίτιδα. Υπάρχει ασφαλές εμβόλιο που κοστίζει ένα δολάριο ανά παιδί! Αυτό σημαίνει ότι 65 δις παιδιά θα μπορούσε να είχαν εμβολιασθεί για την Παρωτίτιδα από τα χρήματα που ξόδεψαν ΗΠΑ και Γαλλία το 2008 για τα πυρηνικά τους.


Το κόστος όμως θα πρέπει να συγκρίνεται με τα υπόλοιπα ποσά του προϋπολογισμού κάθε χώρας. Έτσι το 2008 οι ΗΠΑ ξόδεψαν 52 δις για τα πυρηνικά σε ολικό προϋπολογισμό 997 δις. Δηλαδή τα πυρηνικά στοίχισαν το 5,6% του ολικού ποσού, όταν την ίδια χρονιά το κόστος για την Παιδεία ανήλθε στο 6,5% και για την υγεία το 5,6%. θα πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι για τις ΗΠΑ το ποσόν αυτό αποτελεί τμήμα των συνολικών στρατιωτικών δαπανών το οποίο το 2008 ανήλθε στο 50% των κρατικών εξόδων.


Αν βγαίνει κάτι καλό από την παγκόσμια οικονομική κρίση αυτό είναι η συρρίκνωση των πυρηνικών φιλοδοξιών. Ο πρόεδρος Ομπάμα εξ αρχής υποσχέθηκε την μείωση των πυρηνικών εξοπλισμών, όμως ταυτόχρονα, το 2008, ανακοίνωσε την πρώτη -μετά 30 χρόνια - επανέναρξη κατασκευής 7 νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στις ΗΠΑ. Όμως στις 10-10-2010 ανακοινώθηκε επίσημα η αναστολή αυτού του προγράμματος «λόγω της οικονομικής κρίσης». Η Εξελον και οι τράπεζες χρηματοδότες απέσυραν το ενδιαφέρον τους για την επένδυση των τελευταίων 2 αντιδραστήρων στο Μέριλαντ. Είχε προηγηθεί το Σεπτέμβρη το ναυάγιο για τους προγραμματισμένους αντιδραστήρες στο Τέξας, το Μισούρι και τη Φλόριντα. Οι απαιτούμενες συνθήκες ασφάλειας εκτοξεύουν το κόστος κατασκευής πυρηνικού αντιδραστήρα σε απαγορευτικά ύψη, την ώρα που η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί το 2009 στις ΗΠΑ κατά 4% λόγω γενικευμένης χρήσης φθηνότερου φυσικού αερίου.


Η ψαλίδα κλείνει υπέρ των ανανεώσιμων πηγών παγκόσμια, ενώ στην Ευρώπη μόλις ξεκινά η συζήτηση για τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων (25-30 τόνοι ετήσια ανά αντιδραστήρα) που παράγουν οι 195 σε λειτουργία πυρηνικοί αντιδραστήρες. Στις 7 Οκτωβρίου 2010 έγινε η σχετική συζήτηση για το «πυρηνικό σκάνδαλο» το οποίο θα επιβαρύνει με πρόσθετα κονδύλια την παραπαίουσα ευρωπαϊκή οικονομία. Στο μικρό γεωγραφικό χώρο της Ευρώπης πολλά πυρηνικά εργοστάσια ήδη έχουν γεράσει και ακόμη δεν υπάρχει τρόπος για την ασφαλή αποδόμησή τους. Το κόστος αποδόμησης κάθε πυρηνικού εργοστασίου ισούται με το κόστος κατασκευής του.


Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι τα πυρηνικά εργοστάσια είναι ο προθάλαμος κατασκευής πυρηνικών όπλων. Αυτό αποδείχθηκε όχι μόνο στις περιπτώσεις της Ινδίας και του Πακιστάν αλλά είχε προηγηθεί στη Βραζιλία, την Αργεντινή και τη Λιβύη, ενώ σήμερα απειλείται στη Β. Κορέα και το Ιράν. Ας ελπίσουμε ότι τα πυρηνικά συμφέροντα θα εγκαταλείψουν και τις «αναπτυσσόμενες» χώρες, ειδικά στη γειτονιά μας, όπου με λιγότερο κόστος λόγω μειωμένων μέτρων ασφάλειας πουλούν τα αδιάθετα προϊόντα τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου