Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΑΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ...



To ECOnews (16.9.2010) μας πληροφορεί ότι υπάρχουν χιλιάδες αγρότες που επένδυσαν μεγάλα χρηματικά ποσά σε μελέτες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και τώρα πληροφορούνται ότι ελάχιστες αιτήσεις θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν. Όριο επίσης μπαίνει και στο σύνολο των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε στέγαστρα και ταράτσες, που δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τα 200 μεγαβάτ μέχρι το 2014. Την ίδια στιγμή τα αιολικά παίρνουν υψηλή προτεραιότητα στις κυβερνητικές επιλογές, καθώς προβλέπεται να φτάσουν την επόμενη δεκαετία στα 7500 μεγαβάτ από τα σημερινά 1327 !


Και ο μεν ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας , σε συνέντευξή του στον ΣΚΑϊ, επιρρίπτει ευθύνες στο υπουργείο Περιβάλλοντος που καθυστέρησε να αποσαφηνίσει τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα. Από την άλλη όμως πλευρά τίθεται το ζήτημα της μακροπρόθεσμης οικονομικότητας των φωτοβολταϊκών και του αριθμού των αιτήσεων που θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν στην παρούσα συγκυρία – της καταλήστευσης της χώρας από τους ενεργητικούς και παθητικούς φορείς του Μνημονίου, λέω εγώ….

Στην εφημερίδα ΕΠΟΧΗ της 19.9.2010 δημοσιεύεται άρθρο του μηχανικού Α. Τσίτσοβιτς httpHYPERLINK "http://www.epohi.gr/portal/perivallon/7679-2010-09-19, που υποστηρίζει ότι τα φωτοβολταίκά συνιστούν μια οικολογική μεν, πλην πανάκριβη ενεργειακή δυνατότητα.

Γράφει ο Α.Τσίτσοβιτς,ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες μας είχε σημαντικό ρόολο στην εγκατάσταση ανεμογεννητριιών στην Ικαρία και στην εύβοια :


«Το κόστος επένδυσης σε μεγάλες Φ/Β εγκαταστάσεις βιομηχανικής ηλεκτροπαραγωγής είναι ακόμα, δυστυχώς, δέκα με είκοσι φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο κόστος θερμικών μονάδων. Απαιτείται μεγάλη ενιαία έκταση γης. Τέλος, απαιτείται σχολαστική επιμέλεια στην επίβλεψη λειτουργίας και τη συντήρηση. Με δυο λόγια είναι αναγκαία μεγάλης έκτασης επιδότηση του κόστους επένδυσης και καλή οργάνωση. Γι’ αυτό το λόγο, ενώ οι Φ/Β εγκαταστάσεις είναι αρκετά διαδεδομένες σαν συμπληρωματικές οικιακές εγκαταστάσεις σε απομονωμένα σπίτια και αγροικίες, δεν υπάρχουν ακόμα αξιόλογης κλίμακας βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε καμία ανεπτυγμένη τεχνολογικά και οικονομικά χώρα»


Αυτός ο υπολογισμός του «φωτοβολταϊκού» κόστους ως δεκαπλάσιου και εικοσαπλάσιου μιας συμβατικής θερμικής παραγωγής, ηχεί κάπως υπερβολικός. Το κόστος είναι μια έννοια «ρελατιβιστική», που τελεί σε συνάρτηση με διάφορους παράγοντες, όπως είναι η κλίμακα παραγωγής, η τεχνολογία παραγωγής, η διαθεσιμότητα εδαφών και εργατικής δύναμης κλπ. Κι ακόμη το κόστος μπορεί να εκτιμηθεί όχι μόνο με βάση τον σημερινό οικονομικό ορίζοντα, αλλά και με τις εξελίξεις που μπορεί εύλογα να πιθανολογηθούν, όπως επίσης και με βάση εξωοικονομικά κριτήρια «ποιότητας ζωής».


Στο δια ταύτα λοιπόν : Η κυβέρνηση επικαλείται την οικονομική κρίση υπονομεύοντας την αξιοπιστία του Κράτους και απεμπολώντας ένα σημαντικό τεχνολογικό άνοιγμα στο μέλλον. Κι ακόμη παρέχει ένα επί πλέον δείγμα παράκαμψης των αιτημάτων ποιότητας ζωής – για την προστασία του κλίματος, για την τοπική μείωση της ρύπανσης….Είναι φανερό ότι η «παράκαμψη» αυτή θα φέρει και άλλες παρακάμψεις – στην Παιδεία, στον Πολιτισμό, στην Χωροταξία, στη διαχείριση του τοπίου κλπ. - εκτός αν υπάρξουν σοβαρές κοινωνικές αντιστάσεις….



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου