Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Το επόμενο βήμα στην εξωτερική μας πολιτική

του Κώστα Μαυρίδη 

Στην εξωτερική μας πολιτική, δύο βαθιά ριζωμένες πλάνες-παγίδες, που επιβιώνουν ως σήμερα είναι ότι: α) «Είμαστε μικροί κι αδύνατοι» και β) «Η ΕΕ πρέπει να αντιληφθεί τους κινδύνους από την τουρκική επιθετικότητα».

Μπορεί ως Κύπρος να είμαστε γεωγραφικά μικρό κράτος με μικρό πληθυσμό, αλλά στον σύγχρονο κόσμο το μέγεθός μας αποκτά άλλη διάσταση, αν συνυπολογίσουμε στον ζωτικό μας χώρο την Κυπριακή ΑΟΖ με τα πλούσια ενεργειακά αποθέματα ή τη δυνατότητα αξιοποίησης σύγχρονων τεχνολογιών. Επομένως, το «είμαστε μικροί και αδύνατοι» δεν είναι αποκλειστικά θέμα μεγέθους, αλλά και επιλογής.

Η δεύτερη πλάνη αφορά το περιβόητο «πρέπει η ΕΕ να αντιληφθεί…». Εφόσον κάθε κράτος της ΕΕ προωθεί τα συμφέροντά του, οι ευρωτουρκικές σχέσεις αποτελούν πρωτίστως την στάθμιση των συμφερόντων (οφέλους και κόστους) των κρατών-μελών με την Τουρκία ( π.χ. οι διμερείς σχέσεις Γερμανίας και Ισπανίας με Τουρκία αντιστοίχως). Η υποκριτική στάση της ΕΕ ή της διεθνούς κοινότητας προέρχεται από  συμφέροντα, και για αυτό δεν αρκεί να την επικρίνουμε προσδοκώντας ότι το Διεθνές Δίκαιο θα επιβληθεί από μόνο του «μαγικά», ιδίως σε ένα εσωτερικά αυταρχικό και εξωτερικά επεκτατικό τουρκικό κράτος.

Ο Λαφονταίν πρώην Γερμανός υπουργός-“Οι ΗΠΑ μας σέρνουν σε πόλεμο με Ρωσία”

 

Τονίζει μάλιστα πως όλα αυτά γίνονται για τα συμφέροντα των Αμερικανών οι οποίοι θέλουν να μετατρέψουν την Ουκρανία στο «φυλάκιό» τους στην Ευρώπη.

Ο Λαφονταίν γράφει: “Οι Αμερικανοί θέλουν να ακινητοποιήσουν την Γερμανία και απαιτούν την παράδοση των κύριων αρμάτων μάχης Leopard. Οι Βρετανοί παραδίδουν μερικά άρματα μάχης Challenger 2 για να ασκήσουν πίεση στην Γερμανία. Οι Πολωνοί λένε ότι θέλουν να παραδώσουν τα άρματα μάχης Leopard ακόμα και αν η Γερμανία δεν χορηγούσε την έγκριση .”

Ο Λαφοντέν προειδοποιεί να μην έχουν ψευδαισθήσεις οι Γερμανοί πολιτικοί και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης: Δεν πρόκειται για την ευημερία της Ουκρανίας.

“Πότε θα το πάρουν χαμπάρι οι πολεμοκάπηλοι της πολιτικής και της δημοσιογραφίας; Επί δεκαετίες, οι ΗΠΑ λένε ότι η Ουκρανία πρέπει να γίνει το φυλάκιό τους για να κυριαρχήσει στην ευρασιατική ήπειρο. Και γι’ αυτό οι ΗΠΑ εξοπλίζουν την Ουκρανία εδώ και χρόνια. Και γι’ αυτό η Η Rand Corporation έγραψε ήδη το 2019: «Η προμήθεια φονικών όπλων από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία θα αυξήσει το κόστος σε αίμα και χρήμα για την Ρωσία».

«Προκειμένου να επιτύχουν τους γεωστρατηγικούς στόχους τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες κινητοποιούν άλλους να αγωνίζονται για αυτούς τα τελευταία χρόνια. Στην Ευρώπη θέλουν να τραβήξουν την Γερμανία όλο και περισσότερο στον πόλεμο»,λέει ο Λαφοντέν και καταλήγει:

«Η συνεχής προμήθεια νέων όπλων καθιστά πιο πιθανό ότι ο πόλεμος θα εξαπλωθεί στην Γερμανία και την Ευρώπη. Πρέπει να προσέχετε ώστε το κόστος να μην αυξάνεται συνεχώς και για την Γερμανία».



Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Η ασέβεια Colin Stewart έναντι της ΚΔ, εκτοπισμένων, Διεθνές Δίκαιο και ο κλειδωμένος μας χάρτης

 

Print Friendly, PDF & Email

29/1/2023

γράφει η Φανούλα Αργυρού* 

Πρώτα να…ξεκλειδώσουν το χάρτη που έδωσαν!

Ο εν λόγω κύριος από τον Καναδά, Κόλιν Στιούαρτ,  νέος Ειδικός Αντιπρόσωπος και επικεφαλής της λεγόμενης Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, και αναπληρωτής Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, διορισθείς το Δεκέμβριο του 2021, μίλησε πρόσφατα, στο 18ο  σεμινάριο του «Economist» 18-19 Οκτωβρίου 2022 στο Χίλτον Λευκωσίας.

 Ο Κόλιν Στιούαρτ με τον ΓΓ Α. Γκουτέρες κατά τον διορισμό του αρχές Νοεμβρίου 2021

Έστω και καθυστερημένα λόγω τρεχουσών θεμάτων, ακούσουμε  την 11λεπτή ομιλία του,  το τρόπο με τον οποίο μίλησε, τι προώθησε και τι δεν ανέφερε!

Σε ολόκληρη τη ομιλία του (που μπορείτε να δείτε και να ακούσετε στο σύνδεσμο πιο κάτω), δεν αναφέρθηκε ρητά ούτε μία φορά σε Κυπριακή Δημοκρατία! Με ασέβεια έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, τους Έλληνες εκτοπισμένους, το Διεθνές δίκαιο και όχι μόνο.

https://www.youtube.com/watch?v=6jUl0z9oT2Y

https://events.economist.com/events-conferences/18th-annual-economist-cyprus-summit/ 

Ακούστε πως  αναφέρεται επανειλημμένα σε «Κύπρο», στο «νησί», στις «δύο πλευρές», στους «δύο ηγέτες», στις «δύο κοινότητες». Μιλά για «το βορρά», για το «εμπόριο μεταξύ  των δύο κοινοτήτων», «πιο φθηνά προϊόντα στην άλλη πλευρά»,  για τη διεύρυνση των συναλλαγών με τα κατεχόμενα στα οποία αναφέρεται ως «την άλλη πλευρά» ή το «βορρά». 

Με τα λόγια του Άντη Ροδίτη

 

Ο ΚΛΗΡΙΔΗΣ, γράφει ο πρώην Διευθυντής του Γραφείου του Νίκος Παναγιώτου, ήταν έτοιμος να στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό της Ελλάδος (για το θέμα των πυραύλων S-300) με την οποία "να... αποδεσμεύει το έθνος από τις συμβατικές και εθνικές υποχρεώσεις του έναντι της Κύπρου"!! Δεν την έστειλε βέβαια. Σκέφτηκε μάλλον καλύτερα την τελευταία στιγμή!

ΚΑΝΕΝΑΣ Κληρίδης και κανένας Μακάριος, όπως και κανένας άλλος Πρόεδρος της γελοίας μπροστά στα μάτια των ηρώων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν έχει και δεν είχε ποτέ κι από πουθενά κανένα δικαίωμα "να αποδεσμεύσει το έθνος από τις συμβατικές και εθνικές υποχρεώσεις του". Το ίδιο ισχύει και για τον εκάστοτε πρωθυπουργό ή με άλλον τρόπο κάτοχο της υπέρτατης πολιτικής εξουσίας στην Ελλάδα.

Μόνο γελοίοι τύποι, μεθυσμένοι από την πρόσκαιρη εξουσία, θα νόμιζαν ότι είναι σε θέση να αγνοήσουν τις υποχρεώσεις και την ταυτότητα ολόκληρου έθνους και δη του ελληνικού. Το δοκίμασε, βέβαια, ο ανόητος Μακάριος Γ΄ αρνούμενος την Ένωση όταν του την πρόσφερε σύσσωμο το έθνος το 1964 με αποτέλεσμα να οδηγήσει την Κύπρο στην καταστροφή και σε πιθανό πλήρη αποεθνισμό και εκτουρκισμό.

 

ΤΡΟΧΑΙΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ: ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ ;

 

         TOY  OIKONOMOΛΟΓΟΥ

     ΔΗΜΗΤΡΗ    ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

                        ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ

ΤΟΥ  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ  ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ  ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ*



Τά οδικά τροχαία ατυχήματα αποτελούν ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο,για την αντιμετώπιση του οποίου θεωρείται αναγκαία,πλέον,η ολοκληρωμένη προσέγγιση.

 

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΗΤΟΥ  ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.

1.Παρούσα κατάσταση

* 5.126.000 ΙΧ  κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

*3.733.000 είναι ηλικίας άνω των 10 ετών.

*4 στα 10 ΙΧ είναι ανεξέλεγκτα από ΚΤΕΟ

*1 εκατομμύρια οχήματα με <<πειραγμένα>>χιλιόμετρα.

*Λειτουργούν,πανελλαδικά,μόνο 26 Δημόσια ΚΤΕΟ από 55 πού λειτουργούσαν(δηλαδή,ένα ανά Νομό).

*Λειτουργούν,πανελλαδικά,περισσότερα από 200 Ιδιωτικά ΚΤΕΟ. 

*Καμμία ψηφιοποίηση στα Δημόσια ΚΤΕΟ,όλα γράφονταν με <<χαρτί και μολύβι>>,έως το έτος 2015,παρότι έλαβαν προθεσμία 15 ετών(αρχομένης από το 2001).Κάποια πανίσχυρα ιδιωτικά συμφέροντα στάθηκαν εμπόδιο στην ολοκλήρωση,στα Δημόσια ΚΤΕΟ,της διαδικασίας  διασταύρωσης δεδομένων των Υπουργείων Μεταφορών και Οικονομικών,για τά ανεξέλεγκτα οχήματα.

 

2.Πέρα από αυτά,το επίπεδο εξυπηρέτησης στα Δημόσια ΚΤΕΟ υστερεί σημαντικά έναντι των Ιδιωτικών ΚΤΕΟ,στοιχίζουν σημαντικά στον κρατικό προϋπολογισμό(πού θα έπρεπε να είναι κερδοφόρα και να εισφέρουν στον Κρατικό Προϋπολογισμό),ενώ πλήρης  ανοργανωσιά βασιλεύει ακόμη.Ετσι,ενώ,πολλά από αυτά τά Δημόσια ΚΤΕΟ κλήθηκαν να συμμορφωθούν με τις απαραίτητες προδιαγραφές (ίδιες με αυτές πού ισχύουν και στα Ιδιωτικά ΚΤΕΟ), πολλά από αυτά δεν τά κατάφεραν.Αντικειμενικές αδυναμίες η οφείλεται σέ εξυπηρέτηση Ιδιωτικών Συμφερόντων;Πώς είναι,πχ,δυνατόν,σχεδόν όλα τά  τά Δημόσια ΚΤΕΟ να μην έχουν τά βασικά τεχνικά όργανα,(όπως αμορτισόμετρο πού θεωρείται ιδιαίτερα ακριβό  στις μετρήσεις υψηλής ασφαλείας), την ίδια ώρα πού όλα τά αντίστοιχα Ιδιωτικά,είχαν διαπιστευθεί με το παραπάνω   πιστοποιητικό;

 

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Αυξάνεται η κινεζική παρουσία στην Αφρικανική ήπειρο

 


Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 50.000 Αφρικανοί στην Κίνα και μεταξύ ενός και δύο εκατομμυρίων Κινέζων διασκορπισμένοι σε 54 αφρικανικά κράτη

Γιώργος Παπαγιαννόπουλος

 

του Γιώργου Παπαγιαννόπουλου

 

Αρχιτέκτων - Συγγραφέας

25/01/2023 08:27 EET

 

2022 - Πανεπιστήμιο Αντίς Αμπέμπα Φοιτητές με μάσκες από την κινέζικη όπερα με αφορμή τους εορτασμούς για την ημέρα κινεζικής γλώσσας

2022 - Πανεπιστήμιο Αντίς Αμπέμπα Φοιτητές με μάσκες από την κινέζικη όπερα με αφορμή τους εορτασμούς για την ημέρα κινεζικής γλώσσας

Xinhua News Agency via Getty Images

Στην Αφρική η παρουσία των κινεζικών κεφαλαίων έχει γίνει αισθητή τα τελευταία χρόνια σε χώρες, όπως η Γκάνα, η Νιγηρία και η Αιθιοπία, ενώ διατηρεί την πρώτη στρατιωτική της βάση εκτός συνόρων της στο Τζιμπουτί. (με την ευκαιρία υπενθυμίζω ότι, στην διπλανή Σομαλία έχει στρατιωτική βάση η Τουρκία)..Την κινεζική διείσδυση διαπιστώσαμε και κατά την διάρκεια πρόσφατου ταξιδιού μας στην Μαδαγασκάρη.

Η Αιθιοπία επί παραδείγματι, έχει αποτελέσει πόλο έλξης των κινεζικών κεφαλαίων για έργα υποδομής και όχι μόνο. Υπολογίζεται ότι 4 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν επενδυθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, με αποτέλεσμα οι υποδομές της Αιθιοπίας σε γη, αέρα και θάλασσα να χρηματοδοτούνται πλέον σχεδόν αποκλειστικά από κινεζικά κεφάλαια. Η πρόοδος της χώρας έχει σημειώσει γεωμετρική πρόοδο, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να αγγίζουν επίπεδα 10% ετησίως παρά την πανδημία και παρά τον εμφύλιο πόλεμο στο Τιγκράϊ. Αυτονόητα, αυτό ”μεταφράζεται” σε ανάπτυξη- πέραν των οικονομικών- των αντίστοιχων σχέσεων σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Διαφήμιση

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της αφρικανικής ηπείρου έχουν σταδιακά ενισχυθεί. Βοηθάει αποφασιστικά ότι δεν έχει υπάρξει η ίδια ”αποικιακή δύναμη”- καθώς και το γεγονός ότι έχουν αποσυρθεί από πολλές περιοχές της Ηπείρου οι παλαιές ευρωπαϊκές αποικιακές χώρες. Παράλληλα με το διαρκώς αυξανόμενο διμερές εμπόριο, τις άφθονες και σημαντικές κινεζικές επενδύσεις σε πολλές αφρικανικές χώρες και το αναπόφευκτο γεωπολιτικό ενδιαφέρον του Πεκίνου σε περιοχές πλούσιες σε στρατηγικούς πόρους (και όχι μόνο), πρέπει να επισημάνουμε ένα κοινωνικό φαινόμενο που πολύ συχνά παραβλέπεται.