ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Νόμιμο το εμπορικό κέντρο «The Mall Athens»

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε νόμιμο το εμπορικό κέντρο «The Mall Athens» κατά τη συνεδρίαση στις 27 Ιανουαρίου, όπως προκύπτει από πρακτικά που παρουσιάζει σήμερα το ΑΠΕ.
Το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας γνωμοδότησε ως εξής:
«Με το υπό επεξεργασία σχέδιο διατάγματος επιχειρείται η έγκριση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) του πρώην “Ολυμπιακού χωριού” στον Δήμο Αμαρουσίου, ο καθορισμός χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης, η περιβαλλοντική έγκριση του ΕΧΣ, η έγκριση Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής αυτού και η επικύρωση του καθορισμού οριογραμμών ρέματος. Ρυθμίζονται ακόμη ζητήματα εφαρμογής των Σχεδίων».
Μετά τη σύμφωνη γνώμη του ΣτΕ και την υπογραφή του σχετικού προεδρικού διατάγματος, θα είναι γεγονός το πρώτο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό, το μέχρι πρότινος αυθαίρετο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι, θα καταστεί νόμιμο.
Σημειώνεται επίσης ότι εγκρίθηκε και το σχετικό Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής (ΡΣΕ) ενώ επικυρώθηκε και ο καθορισμός οριογραμμών ρέματος. Είχε προηγηθεί συμφωνία του Δήμου Αμαρουσίου, της Lamda Olympia Village A.E. και της Εθνικής Τράπεζας για τις απαλλοτριώσεις και τη χρηματοδότηση κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, τεχνικής υποδομής και κυκλοφοριακής διευκόλυνσης που θα αναλάβει η εταιρεία μετά το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη τον Οκτώβριο στο ΥΠΕΝ, αλλά και μετά από δύο συνεδριάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ).
Τα ποσά που θα διατεθούν για απαλλοτριώσεις αγγίζουν τα 15 εκατομμύρια ευρώ για τον Δήμο Αμαρουσίου και την Εθνική Τράπεζα ως δικαιούχοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις που επικαλείται το ΑΠΕ. Τα ποσά για τα έργα θα προσδιοριστούν μετά την έγκριση των απαραίτητων μελετών. Αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα σε 18 μήνες από την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος.
Με την ολοκλήρωση του προεδρικού διατάγματος, θα πρέπει να προχωρήσουν και οι υπουργικές αποφάσεις. Από την πλευρά της εταιρείας, θα συνταχθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η κυκλοφοριακή μελέτη και όλες οι συνοδευτικές μελέτες. Τα έργα που θα προκύψουν, θα αναλάβει να υλοποιήσει η εταιρεία σε συνεργασία με τον Δήμο Αμαρουσίου.
Το χρονικό της υπόθεσης με το The Mall Athens
Για τις εγκαταστάσεις του εμπορικού κέντρο «The Mall Athens» στο Μαρούσι είχε εκδοθεί άδεια το 2003, με σχετική νομοθετική ρύθμιση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση και οι άδειες του έργου κατέπεσαν το 2014 με αποτέλεσμα το εμπορικό κέντρο να θεωρηθεί αυθαίρετο.
Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο της περιοχής του The Mall Athens κατατέθηκε από την εταιρεία στο ΥΠΕΝ το 2014 και εγκρίθηκε από το ΣτΕ τον Ιανουάριο του 2020.
Το ΣτΕ στη γνωμοδότηση του, λαμβάνοντας υπόψη και του περιεχομένου της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αναφέρει:
«Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προτείνεται νομίμως, τόσο ειδικώς, όσο αφορά στον συντελεστή δόμησης στην περιοχή του Τομέα 1 του Σχεδίου (περιοχή The Mall Athens), όσο και γενικώς προς τους όρους και περιορισμούς δόμησης και τον καθορισμό των κοινοχρήστων χώρων της περιοχής».
Επιπλέον, εντοπίζεται και τεκμηριώνεται και η φέρουσα ικανότητα της περιοχής και επισημαίνεται ότι ο προτεινόμενος με το Σχέδιο για την περιοχή μελέτης μ.σ.δ. (0,6) είναι χαμηλότερος εκείνου του Γ.Π.Σ. (0,8), καθώς και του ανώτατου μέσου που προτείνει ο ν. 4269/2014 για τους πόλους υπερτοπικής σημασίας (0,8).
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με το ΣτΕ, επιτυγχάνεται η εξασφάλιση επαρκών κοινοχρήστων χώρων, οι οποίοι αναλογούν περίπου στο 50% της μελετώμενης έκτασης και η λειτουργική ενοποίηση των δημοσίων κοινόχρηστων και ιδιωτικών ελεύθερων χώρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου